Őzike a temetőben

Az utóbbi időben sokan panaszkodtak arra, hogy a csömöri temetőbe beköltözött egy őzike, és ott a sírra hozott virágokat dézsmálja.
 
Van azonban, akit ez nem zavar, és akad olyan is, aki pedig kifejezetten kedves dolognak tartja az állat jelenlétét.
Persze ebben az esetben is, mint általában, a panaszkodók a hangosabbak. Gyakran keresik a lelkészeket, hogy tegyenek már valamit, az önkormányzatot is, de a mezőőrt is sokan hívogatják. A nagyközségben a temető már hosszú ideje egyházi tulajdon, a római katolikus és az evangélikus egyházé. A két egyházkerület működteti, ők fedezik az ezzel járó költségeket, és ők szedik be a temető használattal kapcsolatos díjakat is.
Fél éve egyeztetést tartottak a kérdésről a polgármesteri hivatalban: lelkészek, egyházi világi vezetők, rendőrség, mezőőri szolgálat, vadászok, tűzoltók és önkormányzati munkatársak próbáltak megoldást találni. Abban megegyezett mindenki, hogy állatbarát megoldással kellene a sokak által nem szívesen látott erdei vendéget befogni és elszállítani, de senki nem vállalta az akció fő részét, csak a segítséget. Sőt, még állatok befogására szakosodott céget is megkerestek, de ők sem vállalták.
Egyelőre úgy néz ki, patthelyzet van az ügyben. A félénk őzike ott lakik egy bokorcsoportnál, és feltehetőleg gyakran tesz látogatást a sírok között…
 

Hozzászólok