Otthon lenni jó!

Lassan minden bezár Csömörön is: iskolák, óvodák, bölcsődék, sportcsarnok, művelődési ház, könyvtár, de a civil és egyházi közösségek is komoly önkorlátozásokat vezetnek be. Friss: lezárják a játszótereket és a horgásztavat is...
 
Ezen a héten egymás után hozott intézkedéseket a helyi önkormányzat a közösségi intézmények működési korlátozásáról a koronavírus terjedésének megakadályozása érdekében. Kezdetben komoly higiéniai és fertőtlenítési intézkedések történtek, számos egyeztetés zajlott az intézményvezetők és a helyi vezetés között, majd ezt egyre inkább az intézménybezárásokra vonatkozó határozatok követték. A döntéseket lényegében Fábri István polgármester, Tormay-Lesták Mária alpolgármester és dr. Katona Péter jegyző közösen hozzák meg, előzetesen konzultálva a képviselőkkel és gyakran egyénileg az egyes érintett intézményekkel, tekintettel a kormányzati rendeletekre is (katasztrófahelyzetben a polgármester egyedül dönt a katasztrófa-elhárítással kapcsolatos helyi ügyekben).
            Érdekesség, és egyben nagyon tanulságos is, hogy az önkormányzat, az intézmények, az egyházi és a civil közösségek mindig hamarabb döntöttek és szigorúbb önkorlátozásokat alkalmaztak a kormányzati intézkedésekhez képest a vírus megfékezése érdekében – és ez igaz a környező településekre és talán az egész országra nézve is….
Az alábbiakban megpróbáljuk összefoglalni a legfontosabb tudnivalókat, intézkedéseket.
            Általános iskola és zeneiskola: Az iskolákat a vészhelyzet szerdai kihirdetésekor még nem zárták be. Az óriási társadalmi nyomásnak (pl. Csömörön a 700 főből már közel 250 gyereket nem vittek iskolába pénteken!) engedve azonban péntek este a miniszterelnök bejelentette a „digitális tanrendre való átállásnak” keresztelt hétfői iskolabezárást. Így a csömöri iskola és zeneiskola is bezár, hétfőtől a diákok oktatása a most még senki által nem is sejtett „digitális formában” folytatódik. Nagyon sok kérdés merül fel persze (gyerekfelügyelet megoldása, szülők távolmaradása a munkából, gyermekétkeztetés stb.), amikre az elkövetkező napokban kell megoldást találni.
            Óvodák, bölcsődék: A szerdai kormányhatározat úgy tűnt, hogy megtiltotta a nagyrészt önkormányzati fenntartásban lévő óvodák helyi döntések alapján történő bezárását, a szombati viszont nem csak visszaadta ezt a jogot, hanem a polgármestert minden ilyen intézmény – beleértve a magán és egyházi intézményeket is - bezárására felhatalmazta (az óvodába pénteken szintén 100 fő körüli gyermeket már nem vittek be). Az önkormányzat - fenntartói és tulajdonosi jogával élve - a Laky utcai óvodában március 16-ától kezdve rendkívüli szünetet rendelt el határozatlan időre, majd az evangélikus fenntartású Kacsóh P. utcai óvoda és a négy magánbölcsőde esetében, a kormányrendelet kihirdetését követően, két órán belül hasonló döntést hozott a polgármester. Az óvodák mellett a bölcsődék többsége is egyből támogatta a döntést.
            Sportcsarnok: Több döntés követte egymást a héten. Szerda reggel a nagyobb eseményeket mondta le az intézmény vezetése. A délután bejelentett kormányrendelet megjelenése után, csütörtökön az önkormányzat nem csak az országosan betiltott 100 fős beltéri és 500 fős kültéri rendezvényeket halasztotta el, hanem univerzálisan bezáratta az épületet a szabadtéri pályákkal együtt március 14-től, de több programot már eleve a szervezők is lemondtak. Vagyis nem csak mérkőzéseket, hanem edzéseket sem lehet tartani határozatlan időre, és az általános iskola sem veszi már igénybe az épületet (a testnevelés órákra nem vonatkozott az önkormányzati tiltás), mivel bezár az iskola hétfőtől. Csoportos edzés a szabadtéri atlétikai pályákon, kondiparkban vagy futó-kerékpáros körön sem folyhat, csak egyénileg vehetik igénybe a sportolók, szabadidős sportot kedvelők.
            Művelődési ház: Lényegében ugyanaz történt itt is, mint a sportcsarnok esetében, mint ahogy szintén jellemző, hogy több programot már maguk a szervezők, a közösségek eleve lemondtak. Szerdán a nagyobb rendezvények elhalasztásáról döntött az intézménnyel közösen az önkormányzat, csütörtökön pedig a teljes bezárásra vonatkozó rendelkezés született meg (az általános iskola bezárása miatt az elsősök testnevelés óráit sem tartják itt meg). Kizárólag egy véradási alkalomra nyit majd meg az épület.
            Csömöri Tót Hagyományok Háza: Az önkormányzati tulajdonú, de a szlovák nemzetiségi önkormányzat által működtetett intézményre ugyanaz vonatkozik, mint a sportcsarnokra és a művelődési házra, vagyis szombattól teljesen bezárt és az iskolások sem jönnek hétfőtől. Az itt működő Furmicska Néptánc Egyesület nagyon várt pozsonyi fellépése is elmaradt szonbaton a szlovákiai országos néptáncverseny középdöntőjében, mert a szervező szlovák állami televízió elhalasztotta a versenyt.
Könyvtár: Csütörtökön minden közösségi rendezvény elhalasztásáról döntöttek, szombaton pedig megszületett a hétfői általános bezárásról szóló határozat. Vagyis könyveket is utoljára szombaton kölcsönözhettek a jelentős részben gyermekek és szüleik által látogatott intézményben.
Szociális Alapszolgáltatási Központ: A hét közepétől már lemondták az idősek számára szervezett klubfoglalkozásokat, előadásokat, és a koronavírus által különösen veszélyeztetett korosztály miatt a hétköznap biztosított benntartózkodást is megszüntették. Ezzel párhuzamosan még nagyobb arányban a házi segítségnyújtásra álltak rá. Az elkövetkező hetekben az intézményre különösen nagy teher hárul az otthoni idős, beteg rászorulók, illetve családok ellátása terén.
            Polgármesteri Hivatal: Csütörtöktől egyrészt semmilyen rendezvény nem vlt tartható az épületben, pl. az esküvőknél is a fiatal párokon és a tanúkon más nem lehetett jelen. Ezenkívül megszűnt a (személyes) ügyfélfogadás, a lecsökkent „üzemmód” miatt azt kéri a hivatal, hogy lehetőleg csak a nagyon sürgős és halaszthatatlan ügyekben keressék az ügyintézőket és kizárólag telefonon vagy e-mailen.
            Községgondnokság és Csömöri Településszolgáltató Nonprofit Kft: A település hétköznapi működését biztosító, a közterületeken folyó munkákat végző önkormányzati intézmény és nonprofit cég a legszükségesebb munkákra koncentrál az elkövetkező hetekben. Némi plusz nehézséget jelent, hogy egyfajta átmeneti időszakot élnek át egyébként is, hiszen mindkét helyen éppen vezetőváltás zajlik.
 
A nagyközség civil és egyházi közösségei is önkorlátozásokat hajtanak végre.
 
Az egyik első „önkorlátozás” a legrégebbi és legnagyobb helyi civil szervezet, a Turnovszky István Kertbarát Körnél történt: a csütörtök esti, sok idős korú részvételével tervezett, 30-40 fős taggyűlésüket halasztották el a művelődési házban.
            A Csömöri Evangélikus Gyülekezet a hét közepén döntött, hogy nem tartja meg a hétközi közösségi alkalmait, beleértve a gyermekfoglalkozásokat is, a gyülekezeti házban. A most hétvégi istentiszteletet még megtartották, de a szombat esti püspöki ajánlásoknak megfelelően jövő héttől már istentisztelet sem lesz meghatározatlan ideig, így lényegében az evangélikus templom és gyülekezeti ház bezárt.
            A helyi baptista közösségben is csökkentették az összejöveteli alkalmakat, csak vasárnap délelőtt volt istentisztelet, ám lehet, hogy – más környékbeli gyülekezeteikhez hasonlóan – nagyközségünkben is felfüggesztenek minden összejövetelt a Jókai utcai imaházban.
            A helyi római katolikus egyházközség minden szentmisét megtart, de a püspöki körlevél egyik fontos ajánlása szerint a templomban a hívők közötti kontaktusok (pl. a kézfogás) elhagyására törekszik. Ezenkívül felfüggesztette a lelkészi parókiára szervezett alkalmakat.
            A református gyülekezet Facebook oldalán közzétették az egyház járványügyi protokollját. E szerint pl. itt is kerülik a testi kontaktust, belépéskor kötelező a kézmosás, az alkalmak végén nincs szeretetvendégség, ezenkívül online közvetítik az istentiszteleteket. Gyülekezeti alkalmaikat megtartják.
            Összefogás Rehabilitációs Központ: Az Ibolya utcai intézményben szabályosan, a higiéniai előírásokat hangsúlyosan betartva zajlik a működés. Látogatás azonban nem lehetséges az intézményben.
            A Csömör-Bp. Örs vezér tere és a Csömör-Pécel közötti járatokat üzemeltető Weekendbus Zrt. a szokásos rend szerint közlekedik. Néhány napja közleményt tettek közzé, melyben a higiéniai rendszabályok hangsúlyos betartásán túl azt kérik az utasoktól, hogy egyrészt betegen ne szálljanak fel a járműre, másrészt törekedjenek a minél kevesebb testi kontaktusra a buszvezetőkkel úgy is, hogy a jegyvásárlás helyett a bérletes utazást részesítik előnyben. A cég maga is folyamatos fertőtlenítést végez a buszok belső utasterében.
            A magán szolgáltatók közül is egyre többen lépnek: hol komolyabb önkorlátozással, hol főleg a higiéniai intézkedések erősítésével. Két példa:
            A Kacsóh Pongrácz utcai Szakicska-ház március 14-től már nem tart kézműves, tudományos ismeretterjesztő és gasztronómiai foglalkozásokat, a meghirdetett alkalmakat elhalasztotta későbbi időpontra.
A Jókai utcai Malibu Szolárium Facebook oldalán az szerepel, hogy „a rendkívüli egészségügyi helyzetre tekintettel…” több higiéniás intézkedést is bevezettek, melyek közül az egyik, hogy beteg vendégeket nem fogadnak, illetve hogy ha kérik a vendégek, kollégáik felveszik a száj maszkot.
            Várhatóan a napokban tovább szűkül a látogatható közösségi terek száma, hiszen szó van pl. a játszóterek bezárásáról is, de valószínűleg több szolgáltató és egyházi közösségek is önkorlátozásokat hajtanak majd végre. Elképzelhető az is, hogy újabb központi kormányzati intézkedések lesznek, különösen hogy a szomszédos országok többségében sorra születnek a miénknél határozottabb és szélesebb érvényű döntések.
 

Hozzászólok

CAPTCHA
Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.