Online advent…

Adventi közös gyertyagyújtás nélkül, idősek karácsonya ünnepség nélkül, karácsonyi vásár nélkül, éjféli istentiszteletek nélkül, karácsonyi koncertek nélkül vagy éppen Mikulás ünnepségek nélkül telik majd el az idei advent, karácsony. És a családtagok, rokonok látogatása sem lesz ajánlott. A mi kis mézeskalács falunkról a könyvtárban már ne is beszéljünk…
 
A törvényi rendelkezések jelenlegi állása szerint egész decemberben kijárási tilalom és teljes rendezvény tilalom lesz érvényben.
            A helyi keresztény felekezetek közül egyedül a római katolikus egyházközségben tartanak miséket, így az adventi időszak és a karácsonyi alkalmak - szigorú járványügyi korlátozások mellett - egyelőre úgy tűnik, nem maradnak el a templomban. Evangélikus, baptista és a református istentiszteletek ugyanakkor már most sincsenek, így ha nem enyhülnek az előírások, akkor éjféli karácsonyi istentisztelet sem lesz. Vannak elképzelések persze, hogy valamilyen közösségi alkalmak azért legyenek, pl. szabad téren.
            Nem csak a templomba járó csömöriek számára jelentett meghitt alkalmat a Hősök terei adventi gyertyagyújtás, hanem mindenkinek, aki valódi közösségi élményre, mély és őszinte gondolatokra vágyott december vasárnap délutánjain. A német nemzetiségi önkormányzat az egy évtizedes múlttal rendelkező rendezvényt nem tarthatja meg. A települési önkormányzattal és az egyházakkal közösen szimbolikus, irodalmi idézetekkel, gyertyagyújtásokra és igehirdetésekre kerül sor, amelyet a Csömör TV online közvetít. Különleges kezdeményezésként pedig idén nem csak a Hősök terén, hanem több településrészi központban, így a Laky parkban és a Béke téren is gyertyák égnek majd az adventi koszorúkon.
            Hagyományosan a művelődési ház és a Hősök tere a karácsonyi rendezvények központja. Most mindössze a falu karácsonyfáját díszítik fel, ahova bárki felhelyezheti a saját díszét is, de nem lesz közös faállítás és ünnepség. Az épületet a tervek szerint sok érdekes dologgal feldíszítik, irodalmi idézetek, versek lesznek olvashatóak-láthatóak a falon. Az intézmény készül néhány interneten megjelenő programmal is. Az idősek hagyományos karácsonyi ünnepsége elmarad, az önkormányzati ajándékcsomagot a szociális központ dolgozói juttatják majd el mindenkihez. A könyvtárban nem lesz mézeskalács kiállítás a település épületeiről, a szlovák nemzetiségi önkormányzat a Csömöri Tót Hagyományaink Házában állítja fel a kis mézeskalács épületeket, amelyeket fotókon nézhetnek meg az érdeklődők a Csömör Aktuális önkormányzati facebook oldalon.
            A település utcáinak feldíszítése nem marad el idén sem. Az utóbbi időben egyre több útszakaszon jelentek meg a karácsonyi díszek az oszlopokon, de most ebben is visszalépés lesz, mert az önkormányzat spórolni kényszerül, így a több millió forintos felszerelési költség egy részét szavazta csak meg a testület.
            Végül: a Mikulás ünnepségek az elmúlt években olyan mérteteket öltöttek és számosságot értek el Csömörön (is), hogy szinte alig lehetett beszámolni róluk. A művelődési házas és SZAK események most természetesen elmaradnak,  Mikulás túra sem lesz, a faluban köröző Mikulás vonatról már nem is beszélve. Hogy az intézmények, óvodák, iskolák mit találnak ki Mikulás (télapó) ürügyén, azt nem tudjuk, de hogy néhány tucat Mikulás csomaggal idén is gazdagabbak lesznek a csömöri gyerekek, az biztos…
            Sorolhatnánk még az elmaradó karácsonyi alkalmakat, évzáró vacsorákat, intézményi és céges ünnepségeket, egyesületi összejöveteleket, de hát nem érdemes. Talán most különösen érdemes arra koncentrálnunk, hogy a karácsony Jézus születésnek ünnepe, melyet most szűk családi körben ünnepelhetünk.
(Képünkön a Szlovák Ház egyik régi, 2009-ben felállított Betleheme.)
 

Hozzászólok

CAPTCHA
Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.