Milyen egy csömöri bál?

A héten induló báli szezont sokan várják, de még többeknek fogalmuk sincs, milyen is lehet egy helyi bál. Íme, egy kis kedvcsináló vagy éppen elrettentés – kinek hogy tetszik…
 
Korábbi cikkünkben írtük a helyi báli menetrendről, most egy kicsit körbejárjuk, milyen is egy csömöri bál...

Milyen bálok lesznek januárban és februárban?
Az első bál az ötéves szünet után újra megrendezett egészségügyi bál lesz január 18-án szombaton. Ezt követőn szlovák bált tartanak január 25-én, majd február 1-jén kertbarát farsangi bált, mindkettő szintén szombatra esik. A sport bál viszont azért lesz egyedüliként pénteken, február 7-én, mert szombaton a népszerű hájastészta és fánksütő versenyt rendezik. Az utolsó bál február 15-én szombaton lesz, a Laky óvoda pedagógusi-szülői rendezvényeként.
A rendezvényeket minden esetben helyi közösségek szervezik: egészségügyi dolgozók, szlovák hagyományőrzők, kertbarátok, sport szakosztályok, óvónők és szülők.
 
Hol tartják a rendezvényeket?
A bálok hagyományos helyszíne a Petőfi Sándor Művelődési Ház, idén egyedül a sport bált tartják a Csömör Sportcsarnokban.
 
Mennyibe kerül a jegy?
A belépők ára általában 2 500-3 000 Ft/fő körül mozog. Emellett két eseményen vacsorajegyet is lehet igényelni: a sportbálon ez a belépőn felül további 3 000 Ft/fő összeget jelent, az egészségügyi bál jegyének árában viszont eleve benne van a vacsorafogyasztás, ami egyébként a legdrágább bál a maga 8 000 Ft-jával.
Az események szinte mindig teltházasak, a jegyek elővételben elfogynak. Érdeklődni a művelődési házban vagy a sportcsarnokban lehet.
 
Étel, ital?
A vacsorajegyes rendezvények is részben „batyus bál” jellegűek, hiszen süteményeket és „palackos” italt lehet és szoktak is vinni, a többi bálon pedig az otthoni édes és sós finomságok mellett gyakran szendvicsekkel, üdítőkkel és némi alkohollal érkeznek a vendégek. A hazai közösségi események elmaradhatatlan kísérője Csömörön is az igen vegyes jellegű, fajtájú és színvonalú házi pálinka, aminek kedves kínálgatását nem kevesen magukra nézve az egész este legfontosabb feladatának tekintik…
Mindezek mellett mind a művelődési házban, mind a sportcsarnokban egész este büfé is üzemel.
 
Műsor, zene, program
Mindegyik bálon a táncolás van a középpontban, élőzenés kíséret mellett. A hajnalig játszó zenekarok színvonala, hogy is mondjuk csak, igen hullámzó, de az emberek ide nem elsősorban műélvezni, hanem táncolni mennek. A zenei választék általában a teljes magyar táncolós, mulatós repertoár hol igényesebb, hol kevésbé igényes kivitelben. A lényeg viszont, hogy az igazi közösségi élményben mindenkit a jó hangulat érdekel, az pedig tényleg, de tényleg garantált.
Szinte mindegyik bálon van kísérő műsor is: pl. az egészségügyiseknél neves férfi kórus, a szlovákoknál fergeteges hagyományőrző műsor, a kertbarátoknál jelmezverseny, a sportolóknál zenei és sportos produkciók, az óvodánál meglepetés fellépők.
 
Tombola
Mindegyik bál kihagyhatatlan eleme a tombolahúzás. A jótékonysági célokat szolgáló tombolajegyet mindössze párszáz forintért lehet megvásárolni, és igen jó eséllyel pár ezer forintos értékű felajánlásokat lehet nyerni, a fődíj pedig ennél komolyabb értékű. Sokan lelkesen várják az éjféli tombolahúzást, de az is igaz, hogy a több mint félórás programelem gyakran árt a hangulatnak, „leül” az este, sokan hazamennek utána. Aki viszont marad, az hajnalig mulat…
 
Hogy állunk az öltözködéssel?
Nincs általános öltözködési protokoll. A férfiak leggyakrabban öltönyben érkeznek, a hölgyek szoknyában, magas sarkú cipőben és igen csinosan (valahol a koktél ruha és a kisestélyi környékén). Az egészségügyi bál kicsit elegánsabb, itt nem ritka a csokornyakkendős viselet és a valódi kisestélyi, esetleg nagyestélyis viselet, a sportbálon viszont a jelentős részben tízen, huszonéves közönség körében a farmer-ing, illetve blúz is elfogadott.
 
Kb. ennyit tartottunk fontosnak összefoglalni, de ha van kérdés, szívesen válaszolunk, illetve örömmel veszünk kiegészítéseket, pontosításokat is…
 
(Fotó: Csömöri Szent Rita Karitász Közösség nyilvános Facebook oldala.)
 

Hozzászólok

CAPTCHA
Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.