Sorra mondják le a nagyobb rendezvényeket településünkön

Szerdán a kormány betiltotta a 100 főnél nagyobb beltéri, és az 500 főnél nagyobb kültéri rendezvényeket. Csömörön ezenkívül is mondtak már le rendezvényeket a szervezők a keddi és szerdai napon, és az önkormányzat, a többi intézménnyel közösen, valószínűleg rövidesen dönt további programok elhalasztásáról.
 
Mint ahogy az országban mindenütt, nagyközségünkben is számos helyi intézkedés, döntés születik a koronavírus-járvány terjedésének megakadályozására, melyek a Magyar Kormány intézkedéseivel, ajánlásaival, különösen a szerdai, egész országra kiterjedő „vészhelyzeti” rendelkezésekkel összhangban, azt kiegészítve születnek, illetve ahhoz képest több esetben még nagyobb óvatossági döntéseken alapulnak, figyelembe véve az események sajátosságait. Megpróbáltuk összegyűjteni az erre vonatkozó fontosabb fejleményeket.
     Elmarad a március 15-i nemzeti ünnep községi megemlékezése a művelődési házban és a főtéren, a hagyományos koszorúzási ceremónia és a díszpolgári kitüntetések átadása. Az erre vonatkozó döntést már kedden meghozta az önkormányzat. A nagyrendezvény helyett a szabadtéri emléktáblánál az önkormányzat és a helyi szervezetek külön-külön koszorúkat helyeznek el, az emlékező lakosokat pedig virágok elhelyezésére és a házaikon a nemzeti színű és csömöri zászló kifüggesztésére kérik.
     Az általános iskolai ünnepség is elmarad március 14-én, pénteken a sportcsarnokban, helyette csütörtökön a diákok ünnepi műsorát rögzítik a művelődési ház színpadán, amit pénteken az egyes osztálytermekben láthatnak a csömöri tanulók.
     A sportcsarnokban március 15-én délelőttre szervezett Ramazuri-játszóház elmarad.
      Az óvoda és az iskola közös szervezésében közös szülői értekezletet tartottak volna elsős tanítókkal a művelődési házban jövő héten kedden, március 17-én, ami most elmarad.
     Nem tartják meg a jövő hétvégi, március 21-22-ére szervezett kétnapos Teremíjász Országos Bajnokságot a sportcsarnokban.
            A zeneiskola szervezésében első alkalommal rendezték volna meg a I. Big-Band találkozót, ahova Csehországból is hívtak iskolai zenekart, de a jövő szombati, március 21-i esemény elmarad.
            Elmarad Badár Sándor stand-up estje március 25-én szerdán a művelődési házban.
            Nem tartják meg a március 27-én péntekre szervezett Kaméleon koncertet sem.
            Április 3-án pénteken Bolond Bál /Retro video disco/ című rendezvényre került volna sor Nagy Feróval, amit szintén lemondtak a szervezők.
         Egyéb programokat is lemondtak már, így többek között a március 12-i, csütörtöki kertbarát gyűlést a művelődési házban vagy a Szociális Alapszolgáltatási Központ által szervezett április 6-i cukorbetegek klubalkalmat. Utóbbi, sok időssel foglalkozó intézmény a nagyobb létszámú egyéb klubalkalmait is lemondta, tekintettel az idősebb korosztály fokozottabb veszélyeztetettségére.
     Nem tartják meg a Sváb locsolóbált Húsvét vasárnap a művelődési házban.
     A Furmicska Néptánc Egyesület sem utazik Pozsonyba e hét szombaton, mivel a Szlovák TV nagysikerű hagyományőrző versenyének középdöntőjét elhalasztják más időpontra.
            Külön kategóriát képviselnek a labdarúgó, kézilabda és futsal bajnoki és kupa mérkőzések. A legfrissebb szövetségi intézkedések szerint ezeket a mérkőzéseket megrendezik, de zártkapuk mellett, vagyis nézők nem lehetnek jelen.
            Folyamatosak az egyeztetések az önkormányzat, a sportcsarnok, a művelődési ház és több más helyi intézmény között a márciusi, április rendezvényekről, és várhatóan újabbakat is lemondanak majd. A döntésekről azonnal tájékoztatják az érintetteket és a nyilvánosságot. Az iskolák, óvodák, bölcsődék bezárásáról – amit sokan vártak már – nem született egyelőre döntés, így azok jelenleg még működnek. Sőt, a kormánydöntés rendelkezik arról, hogy az iskolákban sem az intézményvezető, sem a jegyző nem rendelhet el rendkívüli szünetet.
 

Hozzászólok