29 év, 29 kocsma Csömörön…

Az utóbbi években több kocsma is megszűnt a faluban, már csak 5 ilyen hely van a községben – de nemrég még 25 is működött…

Az alábbiakban egy rövid, vázlatos áttekintést adunk a helyi vendéglátó egységek elmúlt három évtizedes történetéről (Cikkünk a 2016-os „Csömöri kocsmák virágzása és bukása” című írásunk frissített változata.)
 
Csömöri kocsmák listája és rövid története
 
Újtelep- Hőstelep
 
1. Felvári presszó („Felső kocsma”), Béke tér
A „Felváriék” évszázados családi tradícióval „a hátuk mögött” működtetik presszójukat a Béke téren. A nagyszülői, faluvégi kocsma már a múlté, hosszú évtizedek óta az azzal szemben megépült, igazi szocreál kocka építmény (nem véletlenül forgatták itt nemrég az Argo című legendás thriller második részének sajátos jelenetét) jelenti a Felvári presszót. A helyiséget a korábbi áfész jogutódjaként fellépő Gödöllői Coop Zrt.-től bérlik, amelynek a tulajdonában van a mellette lévő ábécé is, amit szintén kiadnak (és az épületek mögött lévő nagy zöldterület, park is az övék, tarkítva egy már rég bezárt festékbolt csúfos épületével és egy kis raktár bódéval). A presszó stabilan az egyik legnépszerűbb vendéglátó helye Csömörnek, a két évvel ezelőtti térfelújítás és az itt rendezett különböző közösségi események (Béke téri esték, kórus koncertek) eredményeként az utóbbi évektől szinte újravirágzik a hely. Régebben pizza, most hatalmas meleg szendvics és belga meggysör színesíti a palettát - a biliárd asztal és a falu legkellemesebb, térre kiülő szabadtéri része mellett. Az általuk gondozott muskátli költemények az egész tér legszebb díszei!


 
2. „Gödör” presszó, Erkel F. u.
A 90-es évek első felében jött létre, családi vállalkozásként működik egy ház alsó részében, kulturált kialakítással, egybeépülve egy kis ruhabolttal. Az utóbbi időben már csökkentett nyitva tartással várja vendégeit, de népszerű itt is a biliárd.
 
3. Joker presszó, Szabadság út
Családi vállalkozásként működött a 90-es évektől, változó volt az üzemeltető. Kis kerthelyiségében hangulatos fagylaltárusítás is zajlik-zajlott. 2016 tavaszán megszűnt a presszórész, a helységet egybenyitották a mellette lévő élelmiszerbolttal, ami így ajándék- és háztartási áruk kínálatával bővülhetett.
 
4. Nirvana rock presszó, Vasút sor
A kétezres években létrejött presszó, kifejezetten fiataloknak szánt arculattal, zenegépekkel és néha kisebb koncertekkel, olykor diszkóval, karaokival, miután megváltozott a működtetője és a neve is, több évvel ezelőtt bezárt. 2015 őszétől egy színvonalas választékot nyújtó nemzeti dohánybolt található a helyén. ("Orbán kocsmáknak" is hívják a dohányboltokat azóta, hogy alkoholt is árusíthatnak.)
 
5. „Hörpi”, Emlékmű köz (régi Temető köz)
Családi vállalkozásként működött a 90-es évektől, lassan egy évtizede bezárt. A szemközti Gloria Victis Emlékmű rendezvények után egy ideig még az épületben tartották a zártkörű, szerény fogadásokat. Csurka István író, a MIÉP alapító-elnöke is többször megfordult itt.
 
6. Kistigris,Szabadság út (az Ady E. és a Nagysándor u. között)
Családi vállalkozásban a 90-es második felétől működött a kis presszó, mellette egy kozmetika is volt, egy évtizede mindkettő bezárt.
 
7. Holdfény presszó, Hunyadi út
Az épület tulajdonosa régen a helyi téesz, majd a jogutód Csömöri Gazdaszövetkezet lett. A kilencvenes években először pizzázónak adták ki, amely idővel inkább presszóként üzemelt. A bérlő családjában bekövetkezett tragikus haláleset következtében ideiglenesen bezárt. Az új bérlők az elmúlt években egy, a fiatalok körében népszerű, a környéken lakók körében már kevésbé tolerált presszót működtettek az épületben, amely a hétvégeken diszkóvá alakult. A hely végül 2015-ben bezárt. A gazdaszövetkezet az épületet eladta, új tulajdonosa konyhai berendezéseket bemutató vállalkozásként hasznosítja.
 
8. Búfelejtő Szabadság út (a temető oldalbejáratánál)
A nyolcvanas évek második felében nyílt klasszikus „rendszerváltáskori” presszónál még igazi, szabadtéri tekepálya is üzemelt, ám a 90-es évek második felében bezárt, helyén családi ház épült.
 
9. Kati presszó, Szabadság út-Nagysándor u. sarok
Legendás hely a szocializmus utolsó éveiből. A hetvenes években a sarkon zöldséges és kis ábécét működtető, Mogyoródról a községbe települt vállalkozó a családi házának földszintjén a nyolcvanas évek elején az egyik legnívósabb helyi presszót működtette, ahol olykor érdekes (ám állítólag nem mindig teljesen legális) programok is színesítették a repertoárt. Nem volt azonban hosszú életű a próbálkozás, így a tulajdonos a házát a későbbiekben minden egyéb célra (pl. munkásszállás, nyomdaüzem) kiadta, végül az ingatlant el is adta egy fővárosi bejegyzésű szociális alapítványnak, amely azóta (sok férfi látogatót is vonzó) anyaotthont működtet itt, a környék nem túl nagy örömére.
 
II. Ófalu
 
10. Zöldfa vendéglő („Alsó kocsma”), Szabadság út
A régi Kalmár féle kocsma, amely „Alsó kocsmaként” a nyolcvanas évek elejéig üzemelt (népszerű flipper gépekkel), kissé profilt váltva-bővítve 1982-től Zöldfa vendéglőként működik. A térségben jó nevű, tradicionális étterem azonban kicsit megtartotta presszó jellegét is, hiszen napközben többen térnek be csak egy-egy pohárra, pár szót váltani. A közel évszázados tradíció, a több generáción át hagyományozódó családi vállalkozás a mai napig biztos alapot jelent a stabil működéshez. A Zöldfa vendéglő neve már régóta összeforrott a falu nevével.
 
11. Fogd kocsma, Kossuth utca
A Kalmár-féle kocsma (Zöldfa vendéglő) és a Felvári presszó mellett a harmadik, valódi tradícióval rendelkező vendéglátó egység. Hozzájuk hasonlóan a második világháború előtti időkre nyúlik vissza a története. A háború után még egyfajta kulturális központként is működött, kis könyvtárral, népszínházi programokkal (Tamási Áron, a híres erdélyi író egy író-olvasó találkozót is tartott itt 1952-be.) Ma már „csak” egy kis hangulatos presszó, ahol kulturált körülmények között zajlik az italfogyasztás. Az épület hátsó részében olykor félig nyilvános, élő rock zenélés is zajlik ismert csömöri rockerek részvételével. A főnök a vendéglő-alapító család tagja, amely körülmény úgy tűnik, garanciát jelent arra, hogy a nehéz időkben is biztosított legyen a kocsma jövője.
 
12. Muskátli presszó, Széchenyi út
A kilencvenes években nyílt családi vállalkozás a Csalogány utca és a Széchenyi út sarkán 2017-ben szűnt meg. A rendszerváltás után indult vendéglátó vállalkozások egyik fontos pontja, elég szilárdnak tűnő vendégkörrel működött. Egy pici, hangulatos kerthelyiségből és két kicsi belső teremből állt, amelyek most az ottani családi ház részét képezik ismét.


 
13. Kávé-zóna, Széchenyi út
Ebben a formában, kulturáltnak szánt presszó jelleggel az utóbbi években jött létre-alakult át, közel a Muskátli presszóhoz. Az utóbbi évtizedek terméke ez a szomszédos, közkedvelt, nagy forgalmú zöldségessel és lottózóval lényegében egybeépült vendéglátó egység.
 
14. Rubeola kávézó, Széchenyi út
A ’90-es évek második felében Csömörre költözött zuglói első osztályú futsal (a kispályás focihoz hasonló sportág) csapat, a Rubeola FC saját presszójaként üzemelt a közelmúltig. A sportkávézó a művelődési ház közvetlen szomszédságában, 2010-ben nyílt meg, igazi kuriózumként (országos szinten is) futsal és futball ereklyékkel díszített helyiségével. Az eltelt pár év alatt megélt egy-két működtető-váltást, 2016-ban azonban végleg megszűnt. Helyén jelenleg kis élelmiszerbolt működik.
 
15. Kemencés pizzéria, majd Burger bár, Széchenyi út
A Rubeola presszóval sokáig szinte szimbiózisban lévő kis pizzázó már több tulajdonos-váltást megélt. Az első években kifejezetten ízletes olaszos ételeket kínáló egységnek a legújabb bérlője már megpróbál más profilt adni a helynek: színvonalas, leülős hamburgeresként működik, ahol gyrost és sok minden mást is lehet kapni..
 
16. Kerék korcsma, Széchenyi út
1990-ben nyílt, többször változott a működtetője. Apró érdekesség, hogy hivatalosan a régies „korcsma” megnevezés szerepelt a cégérében. A művelődési házhoz szintén közel lévő egységről elmondható, hogy kialakítás szempontjából az egyik leghangulatosabb hely volt, különösen a kerthelyisége okán, de a benti biliárd terem is népszerűnek számított a fiatalok körében. Három éve bezárt, és ugyan voltak elképzelések az újranyitásra, ám a tulajdonos eladta az ingatlant, az épületet pedig az elmúlt hónapban lebontották.
(Cikkünk címképén a múlt év őszén lebontott Kerék korcsma korábbi bejárata látható.)
 
17. No. 100 Biliárd Klub (ismertebb nevén: Árpi kocsmája), Széchenyi út
A kilencvenes években nyitotta a szemközti Kerék korcsma átellenes szomszédja. Sok fiatal látogatja, az utóbbi időben azonban csökkentett nyitvatartással üzemel. A családi ház pincehelyiségéből kialakított presszó kellemes kerthelyiséggel rendelkezik, ami különösen a meleg estéken teszi vonzóvá a helyet.
 
18. Bendzsi presszó, Széchenyi út
Szintén a Széchenyi úton működött a kétezres években, egy családi ház alagsorában, de túl sokat nem tudunk a helyről. A pár évig létező helyről homályos a helyi emlékezet…
 
19. Szöszi presszó, Széchenyi út-Rákóczi u. sarok
A 60-as évek óta működő hely sok tulajdonos-váltást megélt az elmúlt évtizedekben. Egyes időszakokban népszerű, más időszakokban igen rosszhírű, valódi „problémás” kocsmaként üzemelt, így a környéken lakók nagy örömére a terület tulajdonosa, az önkormányzat szerződést bontott a bérlővel, a hely így végleg bezárt. Az épületet 2016-ban lebontották, amivel egyúttal megnyílt a lehetőség az itteni mini körforgalom megnagyobbítására.
 
20. Extrém pub. Széchenyi út-Rákóczi u. sarok
A 90-es évek elején nyílt presszót is többen üzemeltették korábban. Egy idő után kifejezetten fiatalosnak, modernek célozták meg a helyet - egy régi terménybolt átalakított faépületében… Sokféle dolog volt itt az elmúlt években: helyi elit (vagy legalábbis pénzes) fiataloknak szánt diszkó, amely később napközben buszpénztárként is üzemelt, de a környékbeliek itt is örültek, amikor a szemközti Szöszi presszóhoz hasonlóan ez a hely szintén megszűnt vendéglátó egységként működni. Pár éve jól prosperáló, minőségi fitneszterem üzemel itt.
 
21. Chenor Étterem és Pizzéria (korábban Atimu kocsma), Széchenyi út-Laky-sarok
A 2000-es években indult, változó bérlővel működő vendéglátó egység több évvel ezelőtt bezárt. A kulturált kialakítás, a viszonylag színvonalas ételválaszték és a hangulatos kerthelyiség alapján sokáig arra lehetett számítani, hogy a Zöldfa mellett a másik sikeres vendéglő lehet a településen, de ez valamiért mégsem következett be. Az utolsó időkben már NAV-os pecsét is díszelgett a bezárt ajtón… Néhány évig sarki ábécé működött a helyén, de egy ideje már ez sem, jelenleg kiadó az épület (szemközt éppen most készült el a Príma áruház).
 
22. „Tüzes víz”, Kossuth utca
A 2000-es évek elején nyílt családi vállalkozás épülete öt éve leégett, azóta nem is működött. Az új tulajdonos családi házat épített a helyére. Árnyas kerthelyisége a leghangulatosabb volt a faluban, igazi nyári idilli vendégcsalogató miliőt teremtve az utcában. Sajnos ma már mindez a múlté.
 
23. Csacska presszó, Erzsébet utca
A Szabadság út és a Deák Ferenc utca között félúton található kis helyiségre (a posta telkének hátsó részén lévő régi tekercselő épületében működött) kevesen emlékeznek, ám szerkesztőségünkből valakinek lilahagymás és savanyú uborkás finom zsíros kenyér árusításának képe is belibbent a hely hallatán. A kilencvenes évek közepén nyitott, mindössze pár évig üzemelt.
 
24. Ördög kocsma. Vörösmarty u.
A nagyrészt a hetvenes-nyolcvanas években üzemelő vendéglátó egység a kultúrház melletti kis épületben kínálta ital portékáit nem csak a környék lakóinak, hanem többek között a legendás Hori-diszkóban megfáradt és éppen új erőre kapó fiataloknak. A klasszikus szocreál, de nagyon kedvelt, döntően vanília, csokoládé és citrom fagylaltot is árusító helyen egy idő után az új bérlő kisebb belső átalakításokat végzett és Zöld Sas néven vitte tovább a kétezres évek közepéig. Ám nem sokáig működött már presszóként a művelődési házhoz tartozó ingatlanrész, hiszen helyén falumúzeum létesült, amely azonban öt éve szintén bezárt, mert az épület mennyezete beszakadt. A fejlesztési tervek szerint az új, bővítendő művelődési ház ezen részén klubhelyiségek lesznek.
 
25. Auchan presszó
Merthogy a kétezres években nyílt Határ úti bevásárló központban ilyen is volt a kisbolt soron. Funkciója nyilván nem hagyományos kocsma-közösségi hely, hanem a vásárlók kulturált megpihenésének és egy frissítő elfogyasztásának helyszíne volt. Sok éve nem üzemel már.
 
26. Next Café Bistro
A régi Bricostoore helyén nyílt új, kis üzletközpont oldalában egy éve nyitott meg a modern kialakítású presszó. Az egység fő célcsoportja egyértelműen az itt dolgozók és az ide járó vásárlók, akik a kávé mellett szendvicset is fogyaszthatnak az új egységben.
 
A teljességhez meg kell említenünk még két, tulajdonképpen nem önálló vendéglátó egységet az Ófaluban. Az egyik a (27.) Sportcsarnok büfé, amely az intézmény kilencvenes évek közepi megnyitása óta szolgálja ki a sportolók és a nézők igényeit, értelemszerűen alkalmi jelleggel. Két bérlő után három éve az új sportcsarnokvezető megpályáztatta a helyet, ennek eredményeként a Béke téri Felvári presszót működtető családi vállalkozás vette át a büfét, amely kiszámíthatóan és vendég centrikusan áll a pályán vagy a szurkolásban megszomjazottak rendelkezésére.
A művelődési házban még nagyobb volt a változás az új igazgató érkezésével, hiszen 2013-ig nem lehetett büfét üzemeltetni az intézményben. Most már azonban a kulturális és közösségi programok elválaszthatatlan része a (28.) Műv.Ház büfé, amely a sportcsarnokhoz hasonlóan szintén rendezvény- (és klubfoglalkozás-) centrikusan szolgálja ki az igényeket. Sőt, a büfé üzemeltetője maga is egyfajta kulturális missziót vállalva szervez kiállítást, díszítteti a folyosó képeit helyi alkotók alkotásaival, vagy éppen oroszlánszerepet vállal a három éve indult Műv.Ház Terasz programjainak szervezésében.
 
A két nagy és legrégebbi falurész, az Újtelep-Hőstelep és az Ófalu településrészek mellett tudomásunk-emlékeink szerint egyedül a Középhegyen volt még vendéglátó egységnek nevezhető intézmény a (29.) Középhegyi úton, igen rövid ideig a kétezres években, aztán kisbolt lett belőle. Máshol, a Kakas-telepen, a Szőlő-hegyen, a Körmendin és a Majorszegin egyáltalán nem tudunk ilyen típusú közösségi-szórakozó- és italfogyasztó intézményről.
 
(Összeállításunkhoz sok segítséget kaptunk több civil egyesületi tagtól és a falu régi, „nagy öregjeitől” is. Sőt, a 2016-os írásunkhoz több hasznos olvasói megjegyzés-kiegészítés is érkezett, amiket beépítettünk a szövegbe.)
 

Hozzászólok

CAPTCHA
Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.