Túllépni a Holokauszt- és Trianon traumán

Konzervatív-liberális, tanyán élő-belvárosi, lovasíjász-médiakritikus… Beszélgetés egy színpadon, egy közös térben. Na, hát ezért volt telt ház és rendkívül érdeklődő közönség a helyi műv. házban szerda este.

A Csömöri Civil Egyesület Civil Klubjának programja ebben az évadban Kassai Lajos lovas íjász és  Puzsér Róbert médiakritikus beszélgetésével folytatódott szeptember 19-én szerdán este a csömöri művelődési ház nagytermében. A teljesen megtelt színházteremben a szervezők nevében Szántó Dóra Viola vezette fel a beszélgetést és mutatta be annak szereplőit. A meghívás apropóját Kassai Lajos új könyvének nyár elején tartott bemutatója adta, ahol maga a szerző választotta beszélgetőtársául, vagy mondhatjuk vitapartneréül a markáns megfogalmazásairól ismert Puzsér Róbertet. Mindezt azzal indokolta, hogy az újságíró egyik cikkének elolvasásakor maga is megdöbbent mennyire egy véleményen van ő, az ízig-vérig „vidéki gyerek” ezzel a „pesti sráccal”, ha a világ értékválságról, személyes életfelfogásunk változásairól van szó.  Saját hitvallását összegző könyve bemutatóján ezt az azonosságot kívánta megragadni, mert ha az ő táborában nem fogalmazták meg ezeket a problémákat, akkor azzal kell leülni egy asztalhoz, aki ezt megtette. Ez a választás olyannyira jó döntésnek bizonyult, hogy a folytatást nem csak a két beszélgetőtárs, de a közönség is igényelte, erre adott most lehetőséget a Civil Klub Csömörön.

A felvezetés után megérkeztek az este főszereplői, akik eredetileg a közönséggel szemben, de a színpad előtt foglaltak volna helyet. Ők azonban jobbnak látták a színpad szélére felpattanva, lábukat lelógatva vagy éppen törökülésben belefogni a párbeszédbe, hogy a népes közönséggel és a hátsó sorokban ülőkkel is szemkontaktust teremthessenek, spontán díszletté alakítva ezzel a számukra biztosított kényelmes foteleket...  Gesztusuk áthatotta az egész estét: két ember, közelítő vélemények sallangok nélkül, párbeszédre készen, kilépve önnön komfortzónájukból. A magát tradicionális gondolkodásúnak valló lovas íjász Kassai és az által liberálisnak mondott újságíró Puzsér olykor szinte kitárulkozó őszinteséggel vallottak kétségeikről, hitükről, reményeikről és elkeseredésükről. Mindketten a maguk módján próbálták megfejteni az ember egyéni és közösségi boldogulásának lehetőségeit ebben az országban, tágabb értelemben pedig ebben az univerzumban. Elszoktunk ettől a nyíltságtól, jól esett.  A közönség meg is jutalmazta őket ezért, nem csak kitartott a majdnem három órán át tartó diskurzus végéig, de annak utolsó harmadában aktívan be is kapcsolódott kérdéseivel.
A konklúziót Kassai Lajos fogalmazta meg: legyen végre párbeszéd ebben az országban a különböző politikai oldalak között, mert különben nagyon nagy baj lesz.
Aki lemaradt a Civil Klub szeptemberi programjáról hamarosan egy hosszabb összeállítás láthat majd Kassai Lajos és Puzsér Róbert beszélgetéséről a Csömör tv-n.
Itt pedig egy részletes, minden témát érintő beszámoló olvasható: https://alfahir.hu/2018/09/20/kassai_lajos_puzser_robert_gender_media_gyermekvallalas_loveszarkok

A Csömöri Civil Egyesület Civil Klubja októberben az egyház társadalmi szerepvállalásának dilemmáival, novemberben pedig környezetvédelmi témákkal folytatódik – neves beszélgetőpartnerekkel. Reményeink szerint hasonlóan izgalmas beszélgetésekbe kapcsolódhatunk majd be. A részletes programról itt, a Csömöri Híreken és a Petőfi Sándor Művelődési Ház hirdetéseiből értesülhetünk, hamarosan.
(Fotó: Vargosz)
 

Hozzászólok