Csömöré marad a Kacsóh ovi

Az országban sok helyen az egyházak élnének a lehetőséggel, hogy elvehetik az önkormányzatok iskolai, óvodai épületeit, az evangélikusok viszont egészen máshogyan döntöttek.

A HVG szerkesztői múlt heti számuk címoldalán egyszerűn „tolvaj” törvénynek nevezték azt a decemberi „salátatörvényt”, amely lehetőséget ad minden hazai egyháznak, hogy azokat az állami és önkormányzati tulajdonú ingatlanokat, ahol egyházi iskolák és óvodák működnek, minden ellenszolgáltatás nélkül tulajdonba vehessék. Vagyis például, ha egy önkormányzat valamikor úgy döntött, hogy szerződés keretében egy időre átadja egyházi fenntartásba az iskoláját vagy óvodáját, akkor most óriási csapdába került, mert, ha az egyház az ingatlan tulajdonjogát is meg akarná szerezni, akkor az önkormányzat megkérdezése nélkül, az új törvény erejénél fogja, ellentételezés nélkül megteheti. Szó sincs itt régi egyházi tulajdonok visszaadásáról, hiszen olyan ingatlanokról rendelkezik a törvény, amelyekhez korábban semmi köze nem volt az egyházaknak.

Szinte hihetetlen, de így van, tessék csak olvasgatni a törvényt: vagy akár a Kübekházáról , Hódmezővásárhelyről , Budapestről , Békésszentandrásról  , Vácról szóló híreket.

Csömör is ebbe a helyzetbe kerülhetett volna, ha az önkormányzat nem az evangélikus egyházzal köt szerződést… 2019-ben, szülői kezdeményezésre, az önkormányzat képviselő-testülete úgy döntött, hogy a Kacsóh Pongrácz utcai óvoda önállósítása után (korábban a Laky utcai Nefelejcs Művészeti Óvoda tagóvodája működött az épületben) húszéves szerződést köt a Magyarországi Evangélikus Egyházzal az óvoda egyházi fenntartásba adásáról. A cél egyértelmű volt a helyi vezetés részéről: alternatívát kínálni a nagyobb, önkormányzati óvoda mellett a szülőknek, de mindezt úgy, hogy az ingatlan tulajdonjog marad az önkormányzatnál. Most azonban az új törvény veszélyes helyzetet teremtett: lényegében visszamenőleg semmisült volna meg a szerződés azzal, hogy amennyiben az egyház kéri – akár akarja azt az önkormányzat, akár nem – át kell adni az egész ingatlan tulajdonjogát is (örökre!) az egyháznak. Mindezt ingyen, ellentételezés nélkül...

Hamar kiderült azonban, hogy ennek nincs meg a veszélye Csömörön, mivel a Magyarországi Evangélikus Egyház Országos Presbitériuma egy február közepi ülésén egyhangúlag úgy határozott, hogy – áttekintve a nem egyházi ingatlanban székelő oktatási és nevelési intézmények működését – sehol nem kéri az ingatlan tulajdont az önkormányzatoktól, így Csömörön sem.

A fentiekhez részben kapcsolódó hír, hogy információink szerint érkezett már megkeresés a csömöri önkormányzat felé, hogy segítsék más települések jogi küzdelmét értékes oktatási, óvodai ingatlanjuk megtartása érdekében. A csömöri önkormányzat ugyanis 2018-ban jogerősen is pert tudott nyerni a minisztériummal szemben a Fővárosi Törvényszéken a települési iskolák államosításakor, csak később, a – már egy ideje politikailag nem éppen elfogulatlanságáról ismert – Alkotmánybíróság döntött az állam javára. Az alkotmánybírósági ítélet ugyanakkor kimondta: az iskolák épületének tulajdonosát, vagyis az önkormányzatot, iskolaidőn kívül nem lehet korlátozni tulajdonosi jogának gyakorlásában. Erre tekintettel a helyi önkormányzat nem csak az étkezőben (ami eleve önkormányzati fenntartású maradt) szokott lakossági fórumokat tartani, de az iskola rekortános kézilabdapályáját, játszóterét iskolaidő után és iskolai szünetekben is megnyitja a lakosság előtt, nyáron pedig gyerektáborokat szervez az épületben és az udvaron – vagyis az iskola ilyenkor úgy működik, mint az elmúlt évtizedekben bármikor.

Hozzászólok

CAPTCHA
Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.