Mi történt januárban Csömörön?

Lassú évkezdet utáni hírösszefoglaló: beindult a báli szezon, távozik az evangélikus lelkész, elkezdődtek az egyeztetések a helyi iskolaépítésről… Nézzük, mik voltak a január legfontosabb eseményei településünkön!
 
Január 3. Pest megye 5. számú választókörzetének, benne Csömör országgyűlési képviselője, dr. Tuzson Bence a Miniszterelnöki Kabinetirodához kerül, ahol államtitkárként dolgozik tovább. Tuzson Bence 2018 májusától mostanáig a Miniszterelnökség közszolgálatért felelős államtitkáraként a kormányhivatalok működéséért felelt. Helyére György Istvánt, Budapest Főváros Kormányhivatalát több éve vezető kormánymegbízottat nevezték ki.
 
Január10-13. Évnyitó összejöveteleiket tartották a Petőfi Sándor Művelődési Ház szabadidős csoportjai.
 
Január 14. Beadta felmondását Kulich Gábor, a Csömöri Településszolgáltató Nonprofit Kft ügyvezetői posztját négy éve betöltő tájépítő mérnök. Március 1-től egy kiemelt fővárosi parkosítási projekt vezetőjeként fog dolgozni. Az önkormányzati tulajdonú, a „zöldterületekkel” foglalkozó cég megüresedő vezetői állására pályázatot írt ki a képviselő-testület.
 
Január 15. A Polgármesteri Hivatal tanácstermében munkamegbeszélést tartottak az ősszel elkezdett szennyvíztisztító telep felújítási és bővítési beruházásában közreműködő DMRV Zrt, a Mészáros és Mészáros Társa Kft és a helyi önkormányzat képviselői. Az egyeztető megbeszélésen elhangzott, hogy a 15 konzorciumi település közül elsőként, várhatóam idén ősszel befejeződik a közel egymilliárd forint értékű, döntően európai uniós támogatással megvalósuló csömöri projekt.
 
Január 16. A csömöri iskolaépítést is tartalmazó, november végén bejelentett kormánydöntés után a Dunakeszi Tankerületi Központ székhelyén egyeztető megbeszélést tartott Fábri István polgármester, Hajnal Gabriella, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ országos elnöke és Szabóné Forgács Gabriella tankerületi vezető a nagyközség intézményfejlesztéséről.
 
Január 18. Második alkalommal rendezték meg a Csömör Sportcsarnokban a fiatalon elhunyt helyi kézilabdázó, Mervald Zsuzsanna nevét viselő serdülő lány kézilabdatornát. A négycsapatos torna végeredménye: 1. Hatvan 2. Martonvásár 3. Csömör 4. Budakalász. A díjakat a családtagok és az önkormányzat vezetői, Fábri István polgármester és Tihanyi Ferenc sport bizottsági elnök adta át.
 
Január 18. Hat év után újra bált szerveztek a Csömöri Egészségház megnyitásával jelentősen átalakult összetételű egészségügyi dolgozók. A művelődési házban megtartott teltházas rendezvény, mint Évadnyitó bál, neves fellépője volt a Four Fathers férfi énekegyüttes.
 
Január 19. Saját rendezésű mesedarabját mutatta be a VSG Táncszínház. A csömöri Vass Sándor Gergely rendező koreográfus által színpadra állított Szépség és szörnyeteg nagy sikerű gyermekelőadás helyszíne a Petőfi Sándor Művelődési Ház volt.
 
Január 20-24. A hagyományoknak megfelelően Csömörön is ökumenikus imahetet szervezett a négy helyi egyházi felekezet. A római katolikus, az evangélikus, a baptista és a református közösség templomaiban felváltva hirdették az igét a lelkészek: Johann Gyula evangélikus, Kovács György római katolikus, Eszes Zoltán baptista és Esztergály Előd református lelkész. Az imahét az evangélikus gyülekezeti házban szeretetvendégséggel zárult.
 
Január 21. A Magyar kultúra napja alkalmából Örkénységek című groteszk irodalmi műsort mutatott be a Szabad Ötletek Színháza a Petőfi Sándor Művelődési Házban.
 
Január 22. A Gödöllői Többcélú Kistérségi Társulás az új önkormányzati ciklusra is dr. Gémesi Györgyöt, Gödöllő polgármesterét választotta elnökének, Hatvani Miklóst, Isaszeg polgármesterét pedig elnökhelyettesének. A Gödöllői Királyi Váróban megtartott ülésen, melyen Csömör képviseletében Fábri István polgármester is részt vett, 9 térségi települési önkormányzat képviselője volt jelen.
 
Január 23. A helyi polgármesteri hivatalban a BMSK Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt projektvezetőivel egyeztetett a csömöri iskolaépítésről Fábri István polgármester és Szabóné Forgács Gabriella Dunakeszi tankerületi igazgató. A megbeszélésen, melyen jelen volt Benkó Gábor műszaki osztályvezető és Válé Flórián sport kft ügyvezető, előzetesen kijelölték a beruházás helyszínéül az önkormányzat által korábban erre a célra megvásárolt, sportközpont mögötti területet.
 
Január 25. A Csömör Nagyközség Szlovák Nemzetiségi Önkormányzata hagyományos Szlovák bálját tartotta a művelődési házban.
 
Január 26. A vasárnapi istentiszteleten Johann Gyula evangélikus lelkész bejelentette távozását a helyi gyülekezet éléről. A Csömörön 13 éve lelkészként dolgozó Johann Gyula február 1-től a Magyarországi Evangélikus Hittudományi Egyetem félállású oktatójaként vezeti az újonnan kialakított Diakóniai Képzési Központ munkáját, szeptembertől 1-től pedig mindezt már főállásban végzi. Az átmeneti féléves időszakban, amíg nem választ új lelkészt a helyi evangélikus közösség, várhatón ideiglenesen megbízott gyülekezeti vezetőként végzi majd lelkészi munkáját.
 
Január 26. A Malenkij robot emléknapon a római katolikus templomban Kovács György plébános celebrálásával német nyelvű emlékmisét tartottak. A Német Nemzetiségi Önkormányzat Csömör a Hősök terén koszorúzást, a művelődési házban a zeneiskola és az általános iskola német nemzetiségi tanulóinak közreműködésével kulturális műsort szervezett a községből a világháború utáni években kényszermunkára elhurcolt helyi németek nemzetiségű polgárok tiszteletére. Drahos Réka Dalma nemzetiségi elnök köszöntette az egyik még élő, akkori elhurcolásban érintett idős hölgyet, dr. Paulovics Mihály korábbi tanácselnök pedig beszédében megemlékezett a csömöri németek elhurcolásának napjairól.
 
Január 27.Karácsonytól aratásig Csömörön” címmel tartott előadást Takács László karnagy a helyi községi könyvtárban. A Sinka István Szabadegyetem keretében elindult, Szántóné Hermányos Mária által szervezett beszélgetéssorozat első előadását nagy érdeklődé kísérte.
 
Január 28. A Más Kép író-olvasó találkozón ismét egy neves kortárs író, Dragomán György volt a vendége Huszárik Kata színművész-házigazdának. A művelődési ház sarokterme, melyet az irodalmi estekre mindig sajátos atmoszférájú teázónak alakítanák át, erre az alkalomra újra megtelt, a jegyek már elővételben elfogytak.
 
Január 30. Csömör Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete a 2020. év első rendes képviselő-testületi ülését tartotta. A hagyományok szerint a Himnusz eléneklése után az előző év képes beszámolója hangzott el, majd Fábri István polgármester és Tormay-Lesták Mária alpolgármester átadta a Csömör Kincse díjakat. Idén az „Örökségünk” Néprajzi magángyűjtemény (Dombrádi Lászlóné), a „Kézilabda-Paradicsom - A csömöri kézilabda története” című könyv (Szabó Péter Ádám) és a Csömör KSK Atlétika Szakosztályának megalapítása (Berendi Antal és Bosznay Diána) részesült az elismerésben.
 
Január 31. A Csömöri színház keretében telt ház előtt tartották meg a Nézőművészeti főiskola című előadást Mucsi Zoltán, Katona László és Scherer Péter szereplésével. Tasnádi István darabját Árkos Árpád rendezte.
 

Hozzászólok