Marad a Gorkij fasor és a Gorkij köz elnevezés

Az önkormányzat képviselő-testülete a lakossági közvélemény-kutatás után úgy döntött, hogy nem változtatja meg a Gorkij fasor és Gorkij köz elnevezését.
 
A kormányhivatal előterjesztésére először a március 12-i ülésén tárgyalta a csömöri képviselő-testület a Gorkij fasor és a Gorkij köz elnevezésének kérdését. A kormányhivatal felhívta az önkormányzat figyelmét arra, hogy a Magyar Tudományos Akadémia illetékes bizottságának állásfoglalására tekintettel tárgyalja meg az érintett utcák elnevezésének kérdését, mivel Maxim Gorkij neve és szerepe erősen kétséges a szovjet diktatúrában játszott szerepe miatt. A képviselők egyhangú szavazattal úgy döntöttek, hogy a döntés előtt végeztetnek egy gyors lakossági véleményfelmérést is az ügyben.
            Az érintett utca, illetve köz lakóinak döntő többsége nem támogatta az utcanévváltozást, nagy részük elég ingerülten reagált az ötletre, kiemelve, hogy ez fölösleges és ráadásul az összes hivatalos iratuk átírása sok utánajárással, költséggel jár. Érdekesség, hogy ők úgy vélték, hogy ha esetleg mégis meg kellene változtatni utcájuk nevét, akkor se újabb történelmi vagy kulturális személyiség legyen az irányadó, hanem a régi utcanév, a „Gesztenyesor”. Személynevet (Nagy Imre nevét) mindössze ketten javasoltak.
            A képviselő-testület április 9-i, csütörtöki ülésén az ott lakók véleménye mellett azt is figyelembe vette, hogy a rendszerváltás elmúlt két és fél évtizedében ugyan sok utca nevét (pl. Münich Ferenc, Tótfalusi, Corvin Ottó, Fürst Sándor) megváltoztatták, de a Gorkij névvel sem a korábbi vezetőknek, sem az állami szerveknek nem volt problémája. Végül egyhangú szavazással az utcanév meghagyása mellett döntöttek a képviselők.

Hozzászólok