Forrongó régióban élünk….

Csömör, Kistarcsa, Dunakeszi, Gödöllő, Cinkota: itt folyamatosan tiltakoznak a pedagógusok, szülők, diákok.
A kormányzati média (MTVA, Kossuth Rádió, zeneadók, sportadók, Magyar Nemzet stb.) semmi, az ellenzéki vagy független média minimális figyelmet fordít arra, hogy közel sem csak a fővárosban, hanem az egész országban hónapok óta tiltakoznak az oktatás tarthatatlan állapot ellen. Nézzük csak a mi kis régiónkat, mennyi megmozdulás volt errefelé!

Csömör mellett Dunakeszin és Gödöllőn szinte minden országos tiltakozás alkalmával csatlakoztak a demonstrációkhoz a helyi iskolák pedagógusai, szülői, illetve ahol van középiskola, ott a diákok is. A leglátványosabb, az országos média ingerküszöbét is elérő esemény Gödöllőn zajlott, amikor az iskolaépület beázását hanyagul kezelő iskolavezetésre, és főképpen tankerületre „magasról tettek” a diákok, és egyszerűen hazamentek reggel a suliból, úgy kb. 500-an.
Na, ez volt az, amire még az agresszív kormány sem tudott semmit lépni (ugye, egyelőre legalábbis, a gyerekeket kollektíven nem merik bántani, csak néhány szókimondóbb középiskolást… Szabóné Forgács Gabriella tankerületi igazgató azzal is borzolta a kedélyeket, hogy úgy gondolta: az aggódó szülők fórumára nem megy el, nem akart nagy nyilvánosságot adni az ügynek – ez a húzása nem nagyon jött be, hiszen napokig erről lehetett olvasni mindenütt, pl. itt.

Csömörön kezdettől nagyszámban, rendszeresen 30-40 pedagógus csatlakozott az akciókhoz, sokszáz szülő pedig szolidaritásból nem vitte gyermekét iskolába több alkalommal a sztrájkok alatt. Ez azért is figyelemreméltó, mert a nagyközségben nincs középiskola, ahol a diákok korukból kifolyólag gyakran maguk állnának a tiltakozások élére, mint a fővárosban vagy nagyobb vidéki városokban. A település intézményei ráadásul teljes szolidaritásukról biztosították a helyi pedagógusokat. Ez országszerte is igen ritkának számít, hiszen az összes helyi intézmény, óvoda, művelődési ház, könyvtár, önkormányzat, sport kft. stb. közös támogató állásfoglalást adott közre. A csömöri önkormányzat, amely korábban országosan egyedülállóan az Alkotmánybíróságig vitte az iskolaállamosítás elleni tiltakozást, külön nyilatkozatban állt ki az iskolai követelések mellett, hangsúlyozva az autonómia visszaadásának fontosságát. Ez a kiállás már több országos médiumban is megjelent.

Összességében viszont elmondhatjuk: a vidéki, és a térségi tiltakozásokról alig lehetett olvasni, hallani valahol. A fővároson kívül az ellenzék és az ellenzéki-független média számára sem igazán létezik Magyarország, a Kormány és kormánymédia számára pedig csak akkor, ha számukra kellemes hírekről lehet beszámolni – ez utóbbi azért még mindig hatékonyabb és eredményesebb politikai kommunikációt jelent. A Tanárok a Tanárokért Facebook Mozgalom, illetve annak Facebook oldala vette először a fáradtságot, és megpróbált jóval teljesebb összeállítást készíteni az országos tiltakozásokról. Ennek eredményeképpen kiderült: többszáz település oktatási, nevelési intézményei szerveztek megmozdulásokat.

Ebből láthattuk azt is, hogy a régiónkban Kistarcsán, Kerepesen, Nagytarcsán, Mogyoródon is megmozdultak az iskolák, óvodák, és a szomszédos XVI. kerület számos oktatási-nevelési intézménye csatlakozott a demonstrációkhoz – köztük is nagy figyelmet kapott az egyik legaktívabb középiskola, a cinkotai Szerb Antal Gimnázium, amely már 2022 elejétől rendszeresen szerepelt az országos híradásokban is.

(Cikkünkben a kék színű szöveg kiemelésekre kattintva az ott olvasható tartalommal kapcsolatos egyéb írások olvashatóak.)
 

Hozzászólok

CAPTCHA
Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.