Focista (futsalos) műbalhé vagy politikai trollkodás?

Úgy tűnik, az iskolai fejlesztések sikertelen megtorpedózása után a sikeres futballcsapatok körüli zavarkeltéssel próbálkozik a helyi FIDESZ. Mondjuk, gyerekek itt is vannak, bőven…
 
A csömöri labdarúgó szakosztály a legeredményesebb idényét zárta idén. A teremfocis futsal első osztályába visszakerülő rubeolások, nem várt jó helyezéssel biztosították tagságukat a legjobbak között jövőre is. A Magyar Kupa döntőjébe jutás pedig nagy visszhangot kiváltó siker volt. A helyi önkormányzat a csapatot jutalomban részesítette, de még a szurkolói keménymag vezetőit is külön köszöntötte a hivatali díszteremben.
           Az öt éve újraindult, „hagyományos” nagypályás labdarúgócsapat is története legjobb eredményét érte el, a megyei másodosztályban bronzérmet szerzett. Emellett mind a futsalban, mind a nagypályán kiválóan teljesítettek az utánpótláscsapatok is, amelyekben közel száz csömöri gyerek játszik. Sok a tehetség a helyi csapatokban, a futsalban utánpótlás és felnőtt szinten is több válogatott rúgja a labdát. Több mint tíz elismert és népszerű edző dolgozik a fiatalokkal.
            Az infrastruktúra is adott. A sportcsarnok küzdőterét tavasszal újították fel, a legjobb minőségű parkettaborítás biztosított Csömörön. Több, tízmilliós értékű sport kft-s, önkormányzati tulajdonú kisbusz is folyamatosan rendelkezésére áll a csapatoknak, amit más szakosztályok is használhatnak. Az önkormányzat ráadásul nemrég nyert el egy labdarúgó szövetséges pályázatot, aminek eredményeképpen 30 millió forint feletti települési önerővel, összesen több mint 100 millió forintos beruházással hamarosan befedi a kinti műanyag borítású pályát, amit az iskolai idő után délután és este nagyrészt a futsalosok és a labdarúgók használhatnak majd, második teremhelyszínként. Igaz, az országban a fiatal futsal sportág nem éppen felszálló ágban van, lásd pl. a megszűnő csapatokat, köztük az elmúlt évek többszörös bajnokcsapatának, a Győri ETO-nak a feloszlását, a közeli Dunakeszi Kinizsi leépítését vagy éppen az idei másodosztályú bajnok Szigetszentmiklós visszalépését az első osztálytól (utóbbi városban az önkormányzat, szemben a csömörivel, nem vállalta az első osztállyal járó plusz terheket).
       A futsal és a nagypályás labdarúgás közvetlen, az infrastruktúrán és egyéb eszközök biztosításán felüli, pénzbeli önkormányzati támogatása jelenleg 15 millió Ft, amiről a labdarúgó vezetők, a sport kft. és az önkormányzat közös egyeztetéseken állapodott meg. A 2018-2019-es idényre plusz összeg is bekerült a költségvetésbe, edzői kérésre, amivel több játékos csapathoz „kötését” biztosítják.
       Az elmúlt hetekben azonban ez az idilli kép igencsak megváltozott egyetlen személyi döntés után…
            Két hete a Rubeola vezetői rendkívüli szülői értekezletet hívtak össze, amelyen minden szülőt arra szólítottak fel, hogy szüntessék meg a gyerekek nagypályás igazolását, lépjenek ki a sport kft. keretei között működő Csömör KSK-ból, és csak a külön egyesületként működő Rubeola FC színeiben legyenek igazolt játékosok. Indokként azt hozták fel, hogy csak így biztosított gyermekeik szakmai fejlődése, mert az önkormányzat nem ad elég pénzt, arra csak a helyi fideszes vállalkozóktól számíthatnak. Ugyan néhány szülő megkérdezte, hogy miért nem hívták meg a sport kft. vezetőit a szülői értekezletre, de a többség aláírta az átigazolási papírt. Takó Csaba Rubeola-elnök még elmondta, hogy a sport kft. őt pár napja leváltotta (a valóság azonban az, hogy június 30-ával lejárt a határozott idejű szerződése – A szerk.). A gyerekek „átszerződtetésével” valójában azt akarták elérni, hogy ne maradjon elég utánpótláskorú fiatal a nagypályás futballcsapatokban, ami a szabályok szerint a Csömör KSK felnőtt csapatának indulását veszélyeztetné ősszel a megyei másodosztályú bajnokságban.
       A szülői értekezlet közvetlen előzménye, hogy pár nappal előtte a nonprofit sport kft. jelezte Takó Csaba felé, hogy a június végén lejáró szakosztályvezetői szerződését nem hosszabbítják meg. Válé Flórián ügyvezető ugyanakkor továbbra is szerződést ajánlott Takónak, akire az utánpótlás felügyeletét kívánja rábízni. A felnőtt nagypályás csapat edzőjét, Tóth Lászlót - akit egyébként Takó hozott Csömörre - plusz megbízással, a korábban szakosztályvezetői hatáskörben lévő menedzseri feladatok elvégzésére kérnék fel. Válé Flórián az üggyel kapcsolatban elmondta: A nagypályás csapat szakmai munkájával elégedettek vagyunk, de a szakosztály menedzselése terén nem történt előrelépés. Ez egy belső szervezeti átalakítás, aminek eredményeképpen ugyanakkor ugyanazok a vezetők, szakemberek irányítanák a nagypályás futballt. Tóth László edzőtől nemrég megkaptam az első írásos javaslatot a jövőre vonatkozó szervezeti-szakmai elképzelésekről. A sport kft. a jövőben is mindent biztosít a csömöri gyerekek sportolására, ezt tekintjük prioritásnak.
       A sport kft. felügyelő bizottsága rendszeresen tárgyalja a szakosztályok pénzügyeit, így a labdarúgásét is. Mindig voltak kisebb-nagyobb elszámolási gondok, de végül rendbe rakták azokat. Eigler Tamás, a felügyelő bizottság elnöke: „Maximálisan elismerjük és értékeljük a magas színvonalú szakmai munkát, az eredmények is önmagukért beszélnek több szakosztályban, így a labdarúgóknál is. A nagypályás csapat menedzselése, települési közösségbe „integrálása” terén ugyanakkor nem történt előrelépés. Ebben biztos változtatni kell és ezt többször is jeleztük. ” A fülegyelő bizottság legutóbbi, májusi ülésén felmerült az is, hogy az egy évvel korábban, labdarúgó szakosztályi kérésre megítélt rendkívüli egymillió forintos mezpénz támogatásról miért nem számoltak el a vezetők, ha már nem hajlandók csömöri színekben játszatni a Csömör KSK mérkőzésein pályára lépő csömöri gyerekeket, akiket valami miatt mindig futsalos, rubeolás mezben küldtek pályára. Az ülés érdekessége volt, hogy Takó Csaba, többszöri kérésre is csak a kistarcsai és XVI. kerületi helyet említette alkalmi külső edzőhelyként, és hallgatott a helyi Fidesz egyik vezetőjének épülő raktárcsarnokában tartott „edzésekről”, amelyekkel kapcsolatban egyébként sok szülő is a nemtetszését fejezte már ki.
       A sport kft is összehívta a szülőket egy hete, de oda Válé Flórián ügyvezető elhívta a Rubeola vezetőit is. A második szülői fórumon a kft és az önkormányzati támogatás részleteit ismertették, és abban maradtak a felek, hogy megoldást találnak a kialakult helyzetre.
       A helyzet pedig jelenleg tehát az, hogy a rubeolás vezetők akciójának eredményeként a nagypályás futballcsapat indulása veszélybe került a másodosztályban, mivel ha végig vinnék az átigazolási folyamatot (ez még nem lezárt dolog), akkor nem lenne elegendő utánpótlás játékosa. Az ügy pikantériája ugyanakkor az is, hogy a Rubeola indulása is kérdéses, hiszen úgy tudjuk, nincs érvényes szerződése az egyesületnek az önkormányzati tulajdonú Csömöri Nonprofit Sport Kft. működtetésében lévő sportcsarnok és annak bármely más létesítményének használatára.
       Az önkormányzattól megtudtuk, hogy ott az ügy nincs napirenden, mivel érvényesnek tekintik a sport kft-vel kötött éves támogatási szerződést, aminek része a labdarúgás és a Rubeola futsal támogatása is, ezért a havi támogatásokat továbbra is folyósítják erre a célra, ebben semmi fennakadás sincs, sőt, az őszi idénykezdet szokásos plusz költségeit is előre átutalják. Mind a pénzbeli támogatást, mind a sportcsarnok és az egyéb pályák ingyenes használatát ősszel a korábbiakhoz hasonlóan biztosítják, amelyen belül az utánpótlás, a csömöri gyerekek prioritást élveznek majd.
 

Hozzászólok