Civil szemétszedés, „kapással”

Sok száz megtöltött szemeteszsák, több tucat megtisztított forgalmas út és kedvelt kirándulóhely, és egy illegális hulladéklerakó fülön csípése volt a hétvége civil szemétszedési akciójának terméke.

            A járványügyi helyzetre tekintettel a múlt évhez hasonlóan kis csoportokban zajlott a tavasz eleji külterületi civil szemétszedés akció. Az általános tapasztalat szerint még mindig sok, de a legtöbb helyen évről-évre egyre kisebb mértékű szemetet kell összeszedni. Kivételt ez alól a kijárási korlátozások alatt különösen látogatott, nagy arányban a fővárosból kiáramló kirándulók által „megszállt” területek (pl. horgásztó) jelentett. Összesen több mint 50 köbméter illegálisan lerakott hulladék gyűlt össze, amit a Csömöri Községgondnokság szállított el a hulladék-lerakóhelyre, és ami nem kevés lerakói díj megfizetését jelenti az önkormányzati intézménynek.
            A megtisztított területek a következők voltak: Bulgártkert és „Völgy-szánkópálya” környéke (Csömöri Evangélikus Gyülekezet); Kálvária Domb utca és környéke (Csömöri Baptista Gyülekezet); Kálvária felső része-kerékpáros útvonalak (Csömöri Önkéntes Tűzoltó Egyesület); Akácos utca (Kultúrkvíz csapat); M0-s alumínium híd és környéke (Csömöri Civil Egyesület); Csömöri Horgásztó-Palotai utca (Csömöri Vox Animi Vegyeskar Egyesület); Szennyvíztisztító telep-Csömöri-patak-Vágóhíd utca kivezető részei (Környezet- és Természetvédelmi Munkacsoport, Kék-Sárga-Kék Baráti Kör, Csalogány utcai lakócsoport); Szedervölgyi-erdő és Majorszeg-erdő és környéke, illetve a Csömöri Körtúra felső-patakvölgy és Kossuth utcai játszótér (Csömöri Civil Egyesület); Vízműsor és Panoráma utca fölötti területek (Csíkvölgyi Vass Albert Vadásztársaság, Csömöri Polgárőr Egyesület, Scorpio Trans Kft); Kistarcsai út „Y” kivezető szakaszai (Turnovszky István Kertbarát Kör Egyesület). A Csalogány utcaiakhoz hasonlóan a Vasút sor utcaiak is szerveződtek a hétvégén utcájuk megtisztítása érdekében. A héten még kisebb csoportok bővítik a megtisztítandó területeket, így például a Kacsóh Pongrácz utcai evangélikus óvoda dolgozói (Kálvária-erdő Domb utca és Petőfi utcai vízmosás), a Polgármesteri Hivatal munkatársai (Majorszegi-erdő és környéke) és a Csömöri Civil Egyesület további csoportjai.
            És hogy miket is találtak az önkéntes környezettisztítók? Gyakori a sitt, a háztartási felújításból származó bontott anyag (mosdó, WC csésze, ajtó-ablakkeret), az autógumi és az autókarosszéria darabok, „természetesen” sok-sok alkoholos és üdítős italdoboz PET-palackból és fémből. Rengeteg volt a kidobott zöldhulladékot tartalmazó nejlon zsák. Néhány állattetem (most pl. vaddisznó és kutya) mindig velejárója az ilyen „felfedező” munkának, de illegális paintball pálya maradványait is összegyűjtötték az aktivisták idén.
            Szombaton a polgárőrök illegális szemétlerakót értek tetten az M0-s szervizút melletti Tatárdombnál, ahol a Kistarcsai Rendőr Örs kiérkező járőrei pénzbüntetést szabtak ki az elkövetőre és fel is jelentették őt. A tettenérés azonban általában elég ritka jelenség és az utóbbi időben erre vonatkozó kormányzati szigorítások eddig semmilyen eredményt nem hoztak. Az önkormányzat vadkamerákat kezdett el kihelyezni egyes területeken, illetve a tiltott szemétlerakások ellenőrzésére külön járőröző és megfigyelő egységeket bízott meg.
            2011 tavaszán hirdette és szervezte meg először a Csömöri Civil Egyesület és a jelöltjeikből alakult önkormányzat a külterületi civil szemétszedési akciót. 12-15 civil és egyházi csoport rendszeresen csatlakozik az akcióhoz, a községgondnokság biztosítja a zsákokat és a kesztyűket, továbbá elszállítja az összegyűjtött szemetet, többször helyi cégek segítségével. Az egész akcióval járó szabályos szemételszállítás és lerakás költségeit az önkormányzat fedezi.
Ezeknek az akcióknak az eredményeként az utóbbi években Csömör a térségben a legtisztább településsé vált, de a szervezők és a résztvevők egybehangzó véleménye szerint minden relatív, mert van még bőven feladat minden tavasszal és ősszel, ráadásul a járványügyi helyzet csak rontott az állapotokon. Most újabb komoly erőfeszítéseket terveznek a tiszta és rendezett környezet fenntartása érdekében.
       A hétvégi akciókról az önkormányzati oldalon lehet képösszeállítást megtekinteni:
https://www.facebook.com/csomoraktualis

 

Hozzászólok

CAPTCHA
Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.