Ami a számok mögött van – a csömöri választási eredmények rövid elemzése

Van-e értelme elemezni a választási eredményeket akkor, ha egy szervezet minden jelöltje minden körzetben nyer, mint a civilek Csömörön? Megmutatjuk, hogy van.
                                                           
A nagyközségi választások igen sok csúcsot eredményeztek idén:
(1.) Amióta szabad önkormányzati választásokat tartanak Magyarországon, vagyis 1990 óta soha nem volt még ilyen magas a részvétel Csömörön (59,72%).
(2.) Minden korábbinál magasabb szavazatszámokat értek el a győztes jelöltek (polgármester: 3126, képviselők: 2500-2800, utóbbiak szavazatarányban is a legmagasabbat).
(3.) Most fordult elő első alkalommal az 1990-es rendszerváltás óta, hogy egy jelölő szervezet, a Csömöri Civil Egyesület adja a teljes képviselő-testületet, ráadásul úgy, hogy minden jelöltje minden körzetben elfoglalta a bejutó helyeket (vagyis az első nyolc helyen csak egyesületi jelöltek szerepeltek). A teljes eredménylista itt érhető el.
A választási eredmények lényege Csömörön sommásan összefoglalható: a polgármesteri választáson és a képviselőválasztáson a Csömöri Civil Egyesület jelöltjei végeztek az élen, utánuk a Fidesz-KDNP jelöltjei és hivatalos támogatottjai következnek, majd az önállóan induló két független képviselőjelölt zárja a sort.
            Nézzük először a polgármester-választást.
2006-ban és 2010-ben négy-négy, 2014-ben és 2019-ben két-két polgármesterjelölt közül választhattak a polgárok. 2014-hez hasonlóan idén is csak a Fidesz-KDNP indított, illetve támogatott jelöltet Fábri István ellen. A Csömöri Civil Egyesület jelöltje 2014-hez képest most még magabiztosabban nyerte a választást: az öt évvel ezelőtti 61%-ról 70%-ra növelte a támogatottságát. Az eredmény az egyes választókörzetek szintjén is meggyőző volt: a 2014-ben indult Boday Ádám is minden körzetben alulmaradt Fábrival szemben (ez 2010-ben is így volt Vella Nándor esetében), de most a különbség mindenhol nagyobb lett a két jelölt között (a legszorosabb körzetben 62-38%, a legkevésbé szorosban 74-26% volt az eredmény). Bánhidi Balázs Fidesz-jelöltre a lényegesen magasabb választási részvétel ellenére is kevesebben szavaztak (1354 fő), mint „elődjére” öt évvel ezelőtt (1409), és az is látszik, hogy őt még a Fidesz-szavazók jelentős része sem támogatta (42%-ot ért el a megyei listán a kormánypárt, 30%-ot a kormánypárti polgármesterjelölt). Sőt, szavazatarányban Bánhidi mindkét korábbi vesztes fideszes jelöltnél gyengébb eredményt ért el (Boday Á.: 39%, Vella N.: 32,5%, utóbbi mellett két független jelölt is indult). Fábri István viszont nem csak a 2014-es (2179), hanem a 2010-es (2228) eredményén is igen jelentősen tudott javítani (3126).
            A képviselői eredmények azonban még a polgármesteri versenynél is meggyőzőbb civil fölényt mutatnak. A 100%-os civil egyesületi mandátumszerzés mellett két adat szembeötlő: az egyik, hogy a Csömöri Civil Egyesület minden képviselője több mint 50%-os szavazatarányt ért el (ez az elmúlt két és fél évtized választásai alkalmával összesen két jelöltnek sikerült, most pedig egyszerre mind a nyolcnak!); a másik, hogy még a legkevesebb szavazatot kapó civil jelölt is közel 1200-al ért el jobb eredményt, mint a legjobb, már nem bejutó helyen szereplő Fidesz-KDNP-jelölt. Ez utóbbi eredmény azért is sokat elárul a megváltozott erőviszonyokról, mivel a korábbi választásokkor 50-100 fős volt ez a különbség, vagyis ez a szám a tizenkétszeresére (!) nőtt október 13-án.
            A civil képviselőjelölti csapaton belül ketten emelkedtek ki: a néhány napja ismét alpolgármesternek megválasztott Tormay-Lesták Mária újra a lista élén végzett, ráadásul 2014-hez képest több mint ezer (!) fővel növelte támogatóinak a számát. A mögötte alig pár szavazattal második helyen végző Tihanyi Ferenc még nagyobb, több mint ezerkétszáz fős növekedést tud felmutatni. A legrégebb óta képviselői posztot betöltő Tihanyi 2006-tól kezdve mindig előrébb és előrébb szerepel a listán. Ugyanez igaz a most negyedik helyre kerülő Eigler Tamásra, aki első indulásra 2006-ban még csak a 20. helyet érte el, aztán 2010-ben bejutott és azóta is minden választáson egyre jobban szerepel. Szántóné Hermányos Mária 2014-ben első próbálkozásra a 8., most a 3. helyen jutott a testületbe. Rajnai Henriknél is látványos a javulás, aki szintén 2014-ben indult először a választáson, de 10. helyezettként, egyedül az egyesületi jelöltek közül akkor még nem került be, most viszont az 5. helyet megszerezve könnyen vette az akadályt. Mellette még Sipos Tamás és Onhausz Erzsébet újonc a képviselő-testületben, mindkettőjüknek első kísérletre, nagyon nagy szavazatszámmal sikerült a mandátumszerzés. Pásztor Sándor 2010 és 2014 után ismét képviselői helyet érő szavazatszámot szerzett, így a csapat biztos bejutó tagjának számít. Minden újrainduló civil képviselő legalább ezer szavazattal több támogatót tudott idén felmutatni. A 3-8. helyen szereplő civil egyesületi jelöltek között minimális a különbség (a 3. és a 8. között összesen 73 szavazat), ami azt mutatja, hogy a választópolgárok látványosan „egyben” szavaztak a civil jelöltekre, amire ilyen mértékben korábban sem civil szervezeti, sem pártlisták esetében nem volt példa.
            A Fidesz-KDNP 6 fő önálló és 2 fő támogatott jelöltje más nagyságrendű szavazatszámokat mondhat magáénak, nagyon messze volt mindegyikük a képviselő-testületbe való bejutástól. A durván 1300-1100-as eredmény körül teljesítő 7 jelölt között viszonylag kicsi a különbség (a 9. Boross Jenő és a 15. Csányi István között kevesebb, mint kétszáz fő az eltérés), csak a 16. helyen végző Takó Csaba támogatottsága látványosan alacsonyabb ennél (ő mindössze 791 szavazatot kapott).
       A kormánypárti csapatban Lukács-Kéméndi Ágnes és Boross Jenő indult korábban, egy-egy alkalommal, helyi önkormányzati választáson. Lukács-Kéméndi (Lukács László Nándorné néven) 2002-ben szintén a jobb oldali pártok helyi szervezeteinek támogatását élvező Demokrata Kör Egyesület Csömörérét színeiben próbálkozott. Az akkori 35 induló között elért igen gyenge, 29. helyezéséhez képest a mostani 18 induló között elért 12. helyezése némi előrelépést jelent, a rá leadott szavazatok aránya 5%-os növekedést mutat. Boross Jenő viszont a 2010-es, egyébként számára első helyet eredményező szavazatszámhoz (1891) képest több mint 550 (!) támogatót veszített, ami a jóval nagyobb szavazási részvételt figyelembe véve azt jelenti, hogy arányaiban közel felére olvadt a népszerűsége, jóllehet egyértelműen őt tekintették volna „húzó” embernek a csapatban. Ez az eredmény azért is tanulságos, mert jól látható: a Baczkó Norbert vezette csömöri Fideszes kör nem elemezte megfelelően a korábbi helyi választások adatait, különösen az aktuálisan győztes csapatok és a képviselői szavazatszámok „együttmozgását” hagyta figyelmen kívül. Ennek lényege, hogy az ún. kislistán szavazáson még egy kiugróan jó eredményt elérő képviselő szereplése sem függetleníthető általában annak a csapatnak (és a polgármesterjelöltnek) a szereplésétől, amelynek jelöltjeként vagy támogatottjaként indul. Erre volt példa korábban Kósa István, aki a 2010-ben először taroló civil egyesületi csapat tagjaként a kiemelkedő 3. helyen szerzett mandátumot, 2014-ben viszont, önálló független indulóként, a teljes listán mindössze két jelöltet megelőzve már csak a 18. (!) helyen végzett. További jó példa erre dr. Hülitzer Katinka is, aki 2006-ban a győztes kormánypárti csapat tagjaként az abszolút első helyet szerezte meg a képviselői versenyben, 2014-ben viszont, jóllehet bejutott a testületbe, az összességében gyenge eredményt elérő csapat legjobban szereplő tagjaként már csak a 6. helyen szerzett mandátumot..
     10. helyen végzett Deák Ferencz, 11. helyen pedig Baczkó Márk. Érdekesség, hogy utóbbi választási szereplése megegyezik a kétszer egymás után nem bejutó, és most már nem is induló testvérbátyja 2014-es eredményével. Végül: a 16. Takó Csaba által zárt Fideszes listán 13. lett Gombás Vilmos, 14. Varga-Süveges Andrea és 15. Csányi István.
     A lista végén található a két, nem csapatban induló független jelölt. Lefánti Oszkár (650) és Kovács Tamás Mihály (563) szavazatszámai mutatják, hogy a teljesen önálló indulások csak ritkán tudnak sikeresek lenni egy Csömör méretű, „kislistás” önkormányzati választáson.
(Írásunkhoz a www.valasztas.hu hivatalos honlap adatsorait, illetve a Csömöri Hírmondó és a Csapraforgó korábbi választási témájú összeállításait használtuk fel.)
A térségi választási eredmények összefoglalója itt olvasható.
 

Hozzászólok

CAPTCHA
Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.