A civil egyesület örül a legújabb kormányhatározatnak HÉV-ügyben

A Csömöri Civil Egyesület közleményben üdvözli, hogy már nem a megszüntetésről szóló terveket tárgyalta a kormány. Volt értelme a tiltakozásnak, bár még közel sem dőlt el minden – tesszük hozzá.
 
A Csömöri Civil Egyesület közleménye a HÉV-fejlesztésre vonatkozó novemberi kormányhatározatról
2018. november 11.

 
Az Egyesület örömmel üdvözli Magyarország Kormányának 2018. novemberben 10-én közzé tett határozatát a budapesti elővárosi gyorsvasúti vonalak (HÉV) egységes rendszerben történő fejlesztéséről. Csömör nagyközség számára biztató, hogy már elsősorban nem a BKK azon 2017-ben készített fejlesztési koncepcióját tárgyalta a kormány, amely ugyan Gödöllő-Bp. Örs vezér tere vonatkozásában jelentős fejlesztést, a Csömör-Cinkota szárnyvonalon azonban a kötöttpályás közlekedés helyett buszos közlekedést irányozott elő. A most elfogadott fejlesztési irányok már alapvetően azokra a MÁV-HÉV Zrt. által képviselt koncepciókra épülnek, amelyek elkötelezettek a környezetbarát, kötöttpályás és kiszámítható közösségi közlekedés iránt, és amelyek az érintett települési önkormányzatok álláspontját is nagymértékben tükrözik. Az is üdvözlendő, hogy a kormányhatározat nem elsősorban a hosszú távú célként megjelölt, óriási, több százmilliárd forintos forrást igénylő giga beruházásoknak, hanem a belátható időn belül megvalósítható, a jelenlegi vonalak érdemi és minőségi fejlesztésének az előkészítését indította el.
            A mostani fejlemények azt mutatják, hogy volt értelme a Csömöri Civil Egyesület által elkezdett, civil lakossági tiltakozásoknak a csömöri HÉV megmentéséért. A csömöri polgárok egységesen álltak ki településükért. Tudjuk azonban, hogy a HÉV és a kötöttpályás közlekedés megmaradásának kérdése még közel sem dőlt el véglegesen, hiszen az új tervek készítése csak most kezdődik. Véleményünket ezért az elkövetkező hónapokban, években is határozottan kell képviselnünk. Bízunk továbbá abban, hogy a helyi önkormányzat továbbra is kiáll a több mint 120 éves csömöri HÉV megmaradásáért és fejlesztéséért, és hatékonyan képviseli a csömöri polgárok minőségi és környezetbarát közösségi közlekedésének ügyét.

Hozzászólások

Kérdezték Szerkesztőségünket, hogy ez a kormányhatározat mit takar pontosan. A cikkben található a rövid értelmezésünk, ezt nem ismételnénk meg (a lényeg: semmi nem dőlt még el, de van elmozdulás jó irányban), de akik szó szerint el akarják olvasni az idevonatkozó kormányhatározatot, itt megtehetik: http://www.magyarkozlony.hu/dokumentumok/aa7103decc8c61b39779a09217dcc3c1f4b3e77e/megtekintes

Hozzászólok