Védekezés az éjszakai besurranók ellen

Néhány jó tanács a nyári tolvajok ellen…

Végre megjött a nyár és vele együtt a meleg időjárás.  Ilyenkor az ablakok nyitva hagyásával hajlamos az ember éjszakánként a lakását átszellőztetni, amivel kiváló lehetőséget nyújt az éjszakai besurranóknak. Ugyan Csömör a környék településeihez képest nagyon biztonságos, de ne higgyük, hogy az alkalom szülte tolvajok messze elkerülik községünket. Mi az, amit tehetünk, hogy lehet ez ellen védekezni?
A legfontosabb teendőnk a megelőzés.

Az éjszakai besurranók nem megszerzett információk, hanem lehetőségek alapján döntenek arról, hogy melyik épületet választják ki. Általában előnyben részesítik a kétszintes épületeket, gondolván, hogy a felső szinten vannak a hálószobák, az alsó szinten a nappalik, a dolgozószobák és ezekben táskák, értékek stb. találhatók. Ugyanakkor az egyszintes épületek sem lehetnek biztonságban, ha az ablakokat nyitva hagyjuk. Tehát a legfontosabb dolog az, hogy éjszakára a kívülről elérhető nyílászárók zárva legyenek!

Fokozottan igaz ez a teraszra nyíló ajtókra, ablakokra. Ne hagyjunk semmilyen segédeszközt, létrát, kerti bútort a kertben vagy a házunk környékén, mert ezeket biztosan ki fogják használni. Járjuk körbe a házunkat és játszunk el azzal a gondolattal, hogy ha be akarnánk jutni, akkor azt milyen módon vagy milyen fellelhető segédeszközzel tennénk. Nos, ezeket zárjuk el! Ugyanez vonatkozik a feszítést segítő eszközökre is, ásóra, fejszére, csákányra. Ha van riasztónk, akkor érdemes kihasználni azt a tulajdonságát, hogy külön védelmi területekre osztva az épületet, az alsó szinteket éjszakára beriasztjuk. Ha pedig az alsó szinten éjszaka mozgunk, akkor az un. héjvédelmet kell bekapcsolni éjszakára, azaz a nyílászárók nyitásérzékelőit, vagy ha van, az üvegtörés-érzékelőket.  Az éjszakai élesítés némi programozással automatikussá tehető, vagyis nem kell bekapcsolni semmit sem, hanem egy meghatározott időpontban éjszakai üzemmódra élesíti, majd reggel kikapcsolja magát a riasztórendszer.

Jó szolgálatot lát el, ha az épületet automatikus megvilágítással látjuk el, főleg az utca felöli oldalon, ami nem csak biztonsági, de kényelmi szempontból sem rossz megoldás. Egyes sötétebb, hátsó helyeken, a melléképületeknél érdemes az automatikus lámpák felkapcsolásával egyidejűleg kis hangú sípoló jelzést is beépíteni a lámpákba. Ma már a kamerák felszerelése sem horror összeg, aki teheti, komolyan fontolja meg beszerzésüket. Fontos, hogy ezek éjszakai üzemmódra alkalmasak legyenek, de feltétlenül legyen képrögzítő eszköz is bennük. Az éjszakai infravörös bevilágításra külön eszközöket kell beszerezni, mert a kamerában lévő infravörös fények inkább a zavaró rovarokat vonzzák a kamerához és általuk nem kapunk tiszta, reflexiómentes megvilágítást sem.
 A megelőzéshez tartozik még a kutyatartás is.  Kertes házban ez igazán nem nagy probléma, viszont éjszakára esélyt adunk annak, hogy a kutya legalább jelezni fog. A kisméretű szobakutya ebből a szempontból a jobb megoldás, mert a behatolás szándékát már akkor jelzi, amikor még csak a zajt hallja kívülről, de még sem lehet „lefújni”.
 Ma már olcsón be lehet szerezni TV szimulátort is. Ezt egy időzítő kapcsolóval éjfél és kb. négy óra között valamely utcára néző szobában, kiszűrődő fényként érdemes működtetni.

Amit még előzetesen tanácsos megtennünk, az az, hogy az értékeinkről jól azonosítható fotókat készítünk és ezt a számítógéptől vagy a fényképezőgéptől külön, valamilyen kisméretű, pl. SD kártyán tartjuk.

Ha már egyszer mégiscsak bejutott a behatoló, akkor semmiképpen se vegyük fel vele a harcot. Sohasem tudhatjuk, hogy milyen eszközzel rendelkezik a tolvaj és hogy egyedül van vagy társakkal érkezett. A legjobb fegyver a fény és zajkeltés. Ne álljuk el a menekülése útját, ne akarjuk elkapni! Emberünk kellően felkészült erre is, így sokkal több az esélye, mint a félálomban lévő megijedt lakástulajdonosnak. Csak magunknak árthatunk, tehát bízzuk az üldözést a rendőrségre. Ha van riasztónk, akkor a pánik gomb benyomásával kelthetünk a környéken is zajt. Így esetleg a felébredt szomszéd segítségére is támaszkodhatunk. 
 
Rajnai Henrik
 
 
 

Hozzászólok