Az első adventi hétvége Csömörön

December első hétvégéjén elkezdődött a közösségi adventi készülődés a községben. Mézeskalács falu, civil vásár, a falu karácsonyfája és adventi gyertyagyújtás….
 
Az elmúlt héten a könyvtár lett kicsit Csömör központja. A hét elején ünnepélyes keretek között emlékeztek meg az intézmény alapításának 120 éves évfordulójáról. A közel egy évtizede átadott új könyvtár épületben érdekes kiállítás mutatja be az elmúlt évtizedek történéseit. Az illusztris, szép környezet igazán méltó „keretet” adott ugyanakkor a mézeskalács falu építésének is…
            A Mi Édes Kis Falunk – Csömör mézeskalácsból című kiállítás előkészületei a Csömöri Tót Hagyományaink Házában kezdődtek. A szlovák hagyományőrzők több napon át készítették mézeskalácsból a település házait, utcáit. Idén is többen csatlakoztak hozzájuk otthon készített épületekkel, így készült el pl. a katolikus és az evangélikus templom, a Laky utcai önkormányzati és az idei évtől már evangélikus Kacsóh P. utcai óvoda vagy a Benis optika. A teljes falu a könyvtár nagytermében lett mindenki számára megcsodálható szombattól. A gyerekek napok óta elbűvölve nézik a mézeskalácsból készített csömöri HÉV-et, amint körbe-körbe jár a mézeskalácsos megálló körül…
            A téren lezajlott az első adventi, szombati vásár: a művelődési ház civil csoportjainak jótékonysági süti, zsíros kenyér és tea árusítása, a tót konyha és a pecsenyés kitelepülése, az Összefogás Rehabilitációs Központ kézműves termékeinek és települési ajándéktárgyainak kínálata tette még hangulatosabbá az első decemberi napot a főtéren. Takács László kórusvezető téli dalokkal énekeltette meg az összegyűlt kicsiket, akik nagy lelkesedéssel díszítették fel saját készítésű tárgyaikkal a falu karácsonyfáját. (Néhány éve már nem máshol kivágott és ideszállított nagy fenyőfára helyezik el a díszkivilágítást, hanem mindig ugyanazt a központban álló nagy fenyőfát díszítik fel.)
            Vasárnap a német önkormányzat és a sváb baráti kör szervezésében nagyon sokan gyűltek össze az idei első közös adventi gyertyagyújtásra a könyvtár előttitéren. A „házigazda” egyházi közösség most az evangélikus gyülekezet volt: Eszlényi Ákos lelkész János evangéliumának igéjét idézve mondta el gondolatait, az evangélikus énekkar mellett pedig Johann Gyula vezetésével a gyülekezet fúvós zenekara is rövid műsort adott. Fellépett a tót hagyományőrző kórus is. A műsor végén Dunavölgyi Piroska német nemzetiségi önkormányzati elnök invitálta kalács és forró tea, bor vendégségbe az egybegyűlteket.
            Az elkövetkező két szombaton hasonló programokkal, és sok-sok további rendezvénnyel várják a szervezők, a művelődési ház, az önkormányzat és a könyvtár dolgozói az adventi hangulatra, a közösségi együttlétre vágyó csömörieket. Ja, és persze addig még, december 6-án hagyományos Mikulás-napi rendezvények a legkisebbeknek….

 
 

Hozzászólok