Alternatív adománygyűjtések

A régóta működő települési szociális támogatások rendszere mellett karácsonyi időszakban mindig találkozhatunk érdekes, figyelemreméltó adománygyűjtésekkel. Idén is így volt.
 
Csömörön az önkormányzati fenntartású Szociális Alapszolgáltatási Központ közel három évtizede végzi igen széles körű szociális ellátó tevékenységét az idősek, a rászoruló családok körében. Az év végi Mindenki karácsonyán történő ajándékosztás vagy az Auchan áruházban végzett, több tonna élelmiszeradomány begyűjtése és a rászorulókhoz juttatása náluk „csak” az éves munka egyik látványos eleme, ők egész évben dolgoznak, segítenek, ellátnak. Utóbbi akcióban a katolikus Csömöri Szent Rita Karitasz közösség is partnerük volt, akik már több éve folyamatos, teljesen önkéntes gyűjtéseket végeznek a település rászorultjainak.
            Fenti két intézmény, közösség számára juttatta el a Kék Sárga Kék Baráti Kör azt a sok-sok adományt (pl. gyerekjátékot, tartós élelmiszert), amit a Laky sarki, egy ideje nem működő, de most egy hétre kibérelt volt Chenor vendéglő épületében gyűjtöttek össze. A nagyrészt a környék vállalkozói által szervezett „Mikulásgyár’ akciónak nagy sikere volt, folyamatosan érkeztek a személyesen átadott adományok (lenti képünkön ők láthatóak).
      A karitászosok számára juttatták el gyermek ajándékaikat a helyi iskola német nemzetiségi osztályainak szülői is.
      A Majorszegiliget anyukái két vidéki rászoruló, több gyermekes családnak szerveztek akciót – vagyis ők helyben fogtak össze más településen élő, bajba jutott szülőtársaikért.
      Érdekes akciót szervezett, immár nem először, a Csömöri Állatvédő Civil Szervezet, amely már több mint egy évtizede gondozza a megunt-kidobott vagy elkóborolt állatokat. A helyi kutyamenhelyen élő több mint harminc kutya ellátásában nyújt segítséget az ott felállított karácsonyfa alá összegyűjtött sok-sok állateledel és egyéb adomány (fő képünkön a menhelyen felállított karácsonyfa látható).
    A csömöri fotós kör, a Képben Gondolkodók Klubjának tagjai rendhagyó kezdeményezéssel rukkoltak elő idén. Két, sokgyermekes család számára felajánlásként teljes fotósorozatot készítettek (papíralapú előhívással együtt) a családról és a gyermekeikről.


 

Hozzászólok