Eseménydús nyár vége

 A nyár második felére felpörögtek az események Csömörön: Műv.Ház Terasz esték, Szent István-szobor avatás, Tófesztivál, új katolikus és evangélikus lelkészek érkezése, kézilabdatorna és focirajt…
 
               A járványügyi korlátozások enyhülésével a lemondott júniusi programok után júliusban-augusztusban már nagy erőkkel szervezték a Műv.Ház Terasz rendezvényeit péntekenként. A bejárati lázmérésen kívül szinte nem is lehetett érzékelni, hogy azért még tartanak a járványügyi korlátozások. A kellemes hangulatú koncertek általában 150-200 fős közönség előtt zajlottak korábban. Az 500 fős központi korláthoz képest viszont, biztos ami biztos alapon, sokkal szigorúbb előírást foganatosított az intézmény igazgatója, Szeltner László: a viszonylag kicsi rendezvény helyszín miatt a bejáratnál maximum 200 főig engedték be az érdeklődőket (úgy tudjuk, csak egy alkalommal kellett udvariasan megköszönni a későn érkezőknek az érdeklődést…). Szeptemberben ráadásul „pótolnak” is a szervezők, ugyanis idén kivételesen augusztussal nem ér véget a Műv.Ház Terasz programsorozata, két alkalommal péntek esti eseményt is szerveznek az udvarra: Grecsó-Hrutka zenés pódium estet és Cherry Pick funky koncertet.
               Az augusztus 20-i rendezvények sem voltak hagyományosak, de nem csak a járványügyi helyzet miatt. A zömmel idősek által szervezett, kertbarát körös terménykiállítás a művelődési ház (zárt) nagytermében elmaradt, a főtéren megszokott kézműves foglalkozások, népi gyerek játszótér pedig az új helyszín és a rendkívüli esemény miatt nem volt része a programnak. A hivatalos ünnepség ugyanis most a római katolikus templom és a polgármesteri hivatal közötti téren zajlott, ahol I. (Szent) István király egész alakos bronz szobrát leplezték le. A közmédia is tudósított az eseményről, a szobor leleplezését és Fábri István polgármester beszédét idézve. A részben közadakozásból, részben önkormányzati finanszírozással megvalósult bronz szobor a sokáig a településen lakó Meszlényi János szobrászművész alkotása. Szántóné Hermányos Mária önkormányzati képviselő nevét ugyanakkor szintén meg kell említenünk, hiszen ő volt a motorja, fő szervezője a lakossági kezdeményezésnek, illetve a katolikus közösség által felkarolt szobor állításnak, a kapcsolódó térrendezéssel együtt közel tízmillió forintba kerülő alkotás felállításának. Mivel a március 15-i nemzeti ünnepi rendezvény elmaradt, ezért az akkorra tervezett díszpolgári címeket is augusztus 20-án adták át két Csömörön élő neves személyiségnek: idén a tősgyökeres csömöri Mandur László politikus, az Országgyűlés korábbi alelnöke, egyúttal neves fotográfus és Valter Tibor sokszoros országúti kerékpár bajnok és csömöri edző, korábbi hegyi kerékpáros szövetégi kapitány kapta az elismerést.
               Sokáig meditáltak a szervezők, de végül megtartották a II. Csömöri Tófesztivált. Koncertek, zenés programok ugyanakkor nem voltak, mert azt már tiltották az előírások ilyen létszámú rendezvénynél. A sok gyerekprogram, csónakázás a horgásztavon, íjászat, lovaglás és egyéb programok mellett viszont újítás is szerepelt a kínálatban: a félkör alakú mobil lelátó előtti színpadon egymást követték a különböző prózai előadások vagy éppen a stand- up comedy. Sokan voltak a nagy melegben, de azért érezhető volt a visszafogottság, a szervezők számításainak megfelelően zsúfoltság nélkül zajlott a nyárzáró piknikezés. Ennek ellenére két év alatt a Csömöri Napok és a Szüreti Mulatság után a harmadik legnagyobb helyi rendezvénnyé nőtte ki magát a tófesztivál.
               Augusztus végén elindult a versenyszerű sportélet is. Elsősorban az újjászerveződő labdarúgó szakosztály volt a központban, mivel ők kezdték el a bajnokságot leghamarább. Bagon játszotta nyitó meccsét a csapat (döntetlen), itthon augusztus 30-án Göd csapatával szintén döntetlen lett az eredmény, sok néző előtt. Ugyancsak ezen a hétvégén a kézilabdások is felkészülési tornán vettek részt a helyi sportcsarnokban. Az előző idény NB II-es bajnokságának első négy helyezettje csapott össze a hagyományos Fábián Ferenc tornán, ahol a Salgótarján csapata egy góllal győzött a tartalékosan felálló Csömör KSK ellen a döntőben (harmadik a Gödöllő, negyedik a Székesfehérvár csapata). Ugyan ismét előírás, de még kevesen tartják be: a sportcsarnokban (a pályát leszámítva), mindenhol szájmaszkot kell (kellene) viselni…
               Görbe József plébános távozása után (Vácra kerül a több mint egy évtizedig Csömörön szolgáló római katolikus lelkész) augusztus 1-től Pető Gábor plébániai kormányzó és Vukovich Márton káplán fogják ellátni Kistarcsáról a helyi szolgálatot. Saját papja továbbra sem lesz a helyi katolikusoknak (egy évig Bokros Levente volt ezzel megbízva, de őt, nem kis vihart keltve, leváltotta a váci püspök). Az evangélikus gyülekezet pedig 13 év után búcsúzik Johann Gyulától, aki az evangélikus teológiára megy tanítani. Utódja Kendhe Péter lelkész, aki családjával már a lelkészi parókiára költözött, szeptember 1-től ő teljesít lelkészi szolgálatot az idén 300 éves csömöri evangélikus gyülekezetben.
 

Hozzászólok

CAPTCHA
Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.