Négyheti hírösszefoglaló - Politikai évindító

 
Az év több helyi, – vagy részben helyi – vonatkozású nagypolitikai-pártpolitikai eseménnyel indult. Talán kevesen tudnak róla…
 
… hogy januárban csömöriek és a nagypolitika-politikusok találkozásának legörömtelibb eseménye a Magyar kultúra napjához kötődik. Vezető hír volt a közmédiában a kulturális tárca - illetve már csak „altárca” - által szervezett ünnepi díjátadó, amelyen a hazai kulturális-közművelődési élet kiemelkedő személyiségeit és intézményeit méltatatták. A kiválasztott kevesek közé először tudott bekerülni egy csömöri intézmény, a Petőfi Sándor Művelődési Ház. A Pesti Vigadóban tartott ünnepségen Hoppál Péter kulturális ügyekért felelős államtitkár és Závogyán Magdolna helyettes államtitkár adták át a Minősített Közművelődési Intézmény címről szóló oklevelet Szeltner László igazgatónak, aki 2013 óta vezeti a nagyközség kulturális élete központjának számító intézményt.
            Az elmúlt hetek egyik vezető témája a médiában a taxisok belvárosi tüntetése volt. A nagypolitikai szintre helyeződött érdekvédelmi megmozdulás egyik érdekes helyi vonatkozása, hogy gyakran látható-hallható a különböző országos médiumokban az „Uberes” személyfuvarozás törvénytelenségeit hangsúlyozó, Csömörön lakó Karsai Katalin, aki a Magyar Taxisok Szakszervezetének kommunikációs vezetője.
            Szokatlan módon kíván beleszólni a helyi közéletbe a Pest Megyei Kormányhivatal. Az önkormányzatunk törvényességi felügyeletét ellátó központi szerv arra szólította ugyanis fel a képviselő-testületet, hogy vonja vissza azt a múlt évi határozatát, amelyben a csömöri FIDESZ-szervezet vezetőinek kérését, miszerint hogy az önkormányzat járuljon hozzá a település nevének használatához a Szeretlek Csömör nevű csoport esetében, amelyet szintén ők vezetnének, mint „független” civil szervezetet. Ezt a kérelmet azért utasították el a képviselők - amely döntésüket továbbra is fenntartják -, mert a nevet már egy másik helyi szervezet rövidített névként használja.
            A Pest Megyei Roma Nemzetiségi Önkormányzat decemberben feloszlatta önmagát, emiatt az egész megyében roma nemzetiségi választásokat tartanak ez év március 20-án. A választási törvény értelmében, ha egy településen az adott nemzetiséghez tartozó személyként akár csak egy személy kéri a nyilvántartásba vételét, már akkor is meg kell nyitni egész napra egy szavazókört. Csömörön korábban nem regisztrálta magát romaként senki, most viszont információink szerint már van egy bejelentkező…
            A csömöri önkormányzat is egyhangúlag támogatta azt a kezdeményezést, miszerint Pest megye a jövőben ne a Közép-Magyarországi régióhoz tartozzon, hanem Budapestről leválva önállóan szerepeljen a hivatalos európai uniós régiópolitikában. A döntést január végén szentesítette a megyei közgyűlés. A döntés elsősorban anyagi természetű és azt célozza, hogy több európai uniós forrást kaphassanak a megye települései. Az elmúlt években ugyanis a főváros fejlettségi mutatói miatt egész Közép-Magyarország települései – köztük Csömör is – sokkal kevesebb pályázati pénzt kaptak infrastrukturális és egyéb fejlesztésekre. Öt évet kell azonban még várni, hogy az új finanszírozási elv érvényesüljön. Arányosan biztos, de abszolút értelemben persze már kérdéses, hogy a jelenlegi szerény támogatási pénzekhez képest valóban több jut-e a térségbe, hiszen arról is szólnak a hírek, hogy 2021-től általában Magyarországra kevesebb támogatás jut.
            Új hirdetési felületek nyíltak Csömör utcáin, hasonlóan az egész országhoz. A törvényi változások miatt ugyanis januártól már ki lehet helyezni reklámokat közvilágítási oszlopokra. Sokáig ez nem volt így, mivel biztonsági okokra hivatkozva tiltották ezt meg. A helyzet azonban megváltozott. Kisméretű táblák kihelyezésére az oszlopok tulajdonosától, vagyis a közműszolgáltatótól kell engedélyt kérni, majd az utak fenntartójának – ez Csömöröm a helyi önkormányzat - napi 50 forintot átutalva el lehet helyezni a hirdetést. Az első táblák a napokban már ki is kerültek néhány forgalmas csomópontba a nagyközségben. Ha valaki a törvényalkotó szemléletének változásában esetleg az utcai hirdetőoszlopok kapcsán kialakult látványos nagypolitikai belháború egyik elemét véli felfedezni, az hatása alá került a rosszindulatú összeesküvés-elméleteknek…
 
Azért Csömörön kifejezetten helyi vonatkozású történések is voltak januárban.
A községházán az év első képviselő-testületi ülése egy szomorú és egy örömteli eseménnyel kezdődött. A jelenlévők megemlékeztek a január első napjaiban, 85 éves korában elhunyt Böröczky Ervin korábbi önkormányzati képviselőre, aki a rendszerváltáskor az MDF-KDNP-FKgP jelöltjeként lett tagja a testületnek.
   Második alkalommal adták át a Csömör kincse díjakat. Fábri István polgármester és Tormay-Lesták Mária alpolgármester négy példaértékű közösségi kezdeményezés szerevezőjének adta át a kitüntetést: országos sárga turistajelzés csömöri szakaszának karbantartása és felújítása (Sipos István és Sipos Istvánné), a közép-európai Mária út csömöri szakaszának kialakítása és térségi zarándoklatok szervezése (Fodor László és Fodorné Csőke Zsuzsa), helyi zsidó temető felújítása és gondozása (Hantos Péter és Pozsár Gábor), Zabijačka – hagyományos csömöri disznóvágás évenkénti megrendezése (Szabó Erzsébet és Bátorfi István).
   A farsangi időszakban hagyományos jelmezes kertbarát bált és jubileumi, tízedik szlovák bált rendeztek a művelődési házban.
   Az ökumenikus imahét keretében a katolikus, az evangélikus templomban, illetve a baptista imaházban hallgatták Isten igéjét a különböző felekezetek hívei.
   Hosszú idő után ismét német nyelvű mise volt a római katolikus templomban. Január utolsó napján, a településről a második világháború után elhurcolt svábok emléknapján a helyi és a megyei német nemzetiségi önkormányzat közös megemlékezést tartott, aminek a keretében a nemzetiségi egyházi szertartás után koszorút helyeztek el a nemzetiségi önkormányzatok és a települési önkormányzat vezetői, majd helytörténeti fotó kiállítást tekinthettek meg az érdeklődők a művelődési házban.
   És hát ugye tél van, ezért mindenképp megemlítjük, hogy január elején végre említésre hó esett Csömörön is. Később a horgásztó is befagyott, így nem csak a Kali szánkópályáin, hanem a legnagyobb helyi vízfelület jegén is hódolhattak szenvedélyüknek, legalább néhány napig, a téli sportok kedvelői. Viszont most éppen már plusz 10 fok van ismét…
 

Hozzászólok